Huisstofmijtallergie
Huisstofmijten veroorzaken vaak heel wat gezondheidsklachten. Het zijn heel erg kleine spinnetjes die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Huisstofmijten zijn amper drie millimeter groot. De huisstofmijt leeft in het huisstof van je woning en houdt van warme, vochtige zones. Ze vindt haar voedsel in het huidafval van huisdieren en mensen, namelijk dode huidschilfers die in de lucht zweven of op stoffige oppervlakten achterblijven. Je kan hem onder andere terugvinden in kussens, tapijten, lakens en gestoffeerd meubilair.
Gezondheidsklachten
Het liefst verblijft de huisstofmijt in gebieden waar het ongeveer 25 graden is, en met een luchtvochtigheid van 50 à 75 procent. Anders drogen ze uit. Vandaar dat je beddengoed vaak een perfecte woonzone is voor deze geleedpotigen. Ervoor zorgen dat je huis stof- en vochtvrij is, is dus vaak de beste remedie tegen huisstofmijten.
De huisstofmijt op zich veroorzaakt geen klachten. Toch heeft minstens tien procent van ons een huisstofmijtallergie. De oorzaak van een huisstofmijtallergie zijn namelijk de uitwerpselen en vervellinghuidjes van de mijt, die ademen we in en komen terecht op onze huid. Het afweersysteem van ons lichaam vertoont agressieve reacties wanneer het in contact komt met de bijproducten van de huisstofmijt. Deze berokkenen op hun beurt een lichamelijke overgevoeligheid, die gepaard gaat met astma en allergieën. Je gaat ervan niezen, je neus geraakt verstopt en je ogen kunnen geïrriteerd raken.
Eerste hulp bij huisstofmijten
Hoe kan je de huisstofmijt bestrijden? Je begint het beste in je slaapkamer, hier komt de huisstofmijt het meeste voor. Je kan de volgende stappen ondernemen om je slaapkamer mijtvrij te houden:
- Trek een allergeendichte hoes over je matras
- Was je kussen en lakens elke week op een hoge temperatuur
- Leg afwasbare vloerbedekking
- Gebruik zoveel mogelijk katoen en synthetische materialen
- Vermijd boeken, planten en knuffeldieren in de slaapkamer
- Houd je slaapkamer zo koel en fris mogelijk
Een waterbed is prima wanneer je huisstofmijten uit je slaapkamer wil bannen. Verlucht ook regelmatig en zet je kleerkast best niet in de slaapkamer. Deze aandachtpunten verminderen de kans op huisstofmijten en bijgevolg een huisstofmijtallergie.
Behandeling van huisstofmijtallergie
Er zijn allerhande medicijnen tegen een huisstofmijtallergie die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, zoals:
- Neusspray, oogdruppels en oogzalf
- Antihistaminica. Dit voorkomt het vrijkomen van de stof histamine bij een allergische reactie
- Immunotherapie
Je kan best je huisarts raadplegen in verband met welke medicijnen voor jou het meest geschikt zijn.