Behandeling van een huisstofmijtallergie

Het is duidelijk dat de eerste stap in de strijd tegen een huisstofmijtallergie het droog en zuiver houden van je slaapkamer is. Dit verhelpt dat huisstofmijten zich kunnen voortplanten. Op die manier zal je allergie zich minder frequent of minder fel uiten. Niettemin is het onmogelijk om stofmijten volledig uit de slaap kamer te verbannen. Indien je allergisch bent van huisstofmijten heb je mogelijk medicatie nodig om je allergie te behandelen.

Medicatie en behandeling

Wanneer je een huisarts hebt geraadpleegd, is het mogelijk dat je één van de volgende medicijnen voorgeschreven krijgt – afhankelijk van je situatie.

  • Antihistaminicum: Dit is een geneesmiddel dat allergische reacties blokkeert. Antihistaminicum gaat de werking van de histamine in je lichaam tegen. Dit is een materie die in sommige cellen opgeslagen ligt en ontsnapt wanneer je met allergische stoffen in contact komt (allergeen). Antihistaminica kunnen oraal worden toegediend, of in de vorm van neusspray of oogdruppels.
  • Decongestivum: Dit is een bestanddeel in medicatie dat het zwellen van de slijmvliezen doet afnemen. Op die manier kan je terug vrij door je neus ademhalen. Decongestiva komen voor in neusdruppels. Decongestiva worden ook wel gecombineerd met antihistaminica en kan je vrij verkrijgen bij de apotheek in de vorm van tabletten. Het is gevaarlijk om deze tabletten te gebruiken als je last hebt van een verhoogde bloeddruk. Contacteer je huisarts vooraleer je deze medicatie gebruikt. Neussprays verminderen de effecten van een huisstofmijtallergie. Wanneer je ze echter teveel gebruikt, kan het negatieve gevolgen hebben voor de neusholtes.
  • Corticosteroïden Deze worden toegediend door middel van een neusspray. Corticosteroïden verhelpen irritaties en gaan de symptomen van een huisstofmijtallergie tegen. Ze bevatten echter een lage dosis zodat gebruik ervan geen slechte weerslag heeft op je neusholtes.
  • Cromoglicaat: voorkomt het vrijkomen van bepaalde stoffen die door je immuunsysteem worden afgescheiden. Cromoglicate sodium is wederom verkrijgbaar in de vorm van een neusspray en heeft geen negatieve bijwerkingen.
  • Antileukotriënen: blokkeren de werking van bepaalde chemicaliën de door je immuunsysteem worden vrijgelaten. Negatieve bijwerkingen zijn hoofdpijn en minder voorkomende klachten zoals buikpijn, hoesten, gevoelig tandvlees en duizeligheid.

Andere oplossingen voor een huisstofmijtallergie

Desensibilisatie, oftewel het ongevoelig maken van het lichaam voor bepaalde stoffen. Bij een huisstofmijtallergie is desensibilisatie dus het ongevoelig maken voor de bijproducten van de huisstofmijt. Desensibilisatie wordt ook wel immunotherapie genoemd. Het is een kuur die de oorzaken van de allergie tegengaan, en niet enkel de symptomen – zoals het geval is bij antihistaminica. Toediening kan door middel van een injectie- of druppelkuur.

Tenslotte kun je ook je neusholtes laten uitspoelen met zoutwater. Dit voorkomt een lopende en verstopte neus, alsook niesbuien. Neusspoelingen kan je verkrijgen bij de apotheek.