Huisstofmijtallergie voorkomen

Huisstofmijten zijn zeer kleine spinnetjes die niet waarneembaar zijn met het blote oog. Ze gedijen het best in warme vochtige zones zoals bijvoorbeeld de lakens van je bed. Veel mensen zijn bovendien allergisch aan de uitwerpselen van de huisstofmijt, daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een huisstofmijtallergie kan voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook in het geval van een huisstofmijtallergie is voorkomen beter dan genezen. Je kan huismijten nooit volledig uitsluiten uit je woning, maar er zijn wel een aantal preventieve maatregelen die je kan treffen.

Ten eerste moet je de slaapkamer zo stofvrij en droog mogelijk houden, zodat de huisstofmijt er niet kan overleven. Ten tweede zijn er een aantal hulpmiddelen die de slaapkamer ontdoen van allergenen. Allergeen is een stof waarvoor men allergisch is. Ten slotte houd je best de slaapkamer en bedzone zo vochtvrij mogelijk, gezien huisstofmijten leven van het vocht in onze woonomgeving.

Elimineer stof

Houd je slaapkamer stofvrij door regelmatig te poetsen zodat het stof niet kan ophopen. Wanneer je de vloer en meubels reinigt, doe dit dan met een vochtige doek zodat het stof eraan blijft kleven en niet in de lucht vrijkomt. Het is aangeraden om een keer per jaar de tapijten naar de droogkuis te brengen.

Stofzuig bovendien regelmatig met een kwalitatief hoogstaande stofzuiger. Indien je een huisstofmijtallergie hebt, stofzuig dan met een masker aan of laat het door iemand anders doen. Kies luchtfilters die bestand zijn tegen bacteriën en microben. Goedkope filters zijn namelijk niet in staat om allergenen op te vangen en vormen zelfs een leefzone voor stofmijten. Koop bedlinnen dat je kan wassen op een hoge temperatuur. Schaf synthetische dekbedden en kussens aan. Vermijd ook meubels met stoffen voering.

Zorg voor een allergieloze slaapkamer

Allergenen zijn stoffen waarop je allergische reacties vertoont. Bij een huisstofmijtallergie bevatten de uitwerpselen en vervellinghuidjes van de huisstofmijt allergenen waarvoor we gevoelig zijn. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je slaapzone allergeenvrij blijft.

Schaf een allergeendichte hoes aan voor je kussen, dekbed en matras. Dit zorgt ervoor dat er niets meer in en uit de matras kan ontsnappen. Zo creëer je een barrière tussen de huisstofmijt en de allergenen. Was je lakens, kussens en dekbedden minstens een keer per week op 60 graden. Indien je lakens hebt die niet wasbaar zijn op zo’n hoge temperatuur, steek ze dan in de diepvriezer. Dit verwijdert de stofmijten.

Huisdieren zijn een alternatieve voedingsbodem voor huisstofmijten. Laat ze daarom niet in de slaapkamer. Maak voor huisdieren een apart plekje in je woning, op een tapijtje dat wederom wasbaar is op hoge temperaturen. Was dit dan ook wekelijks.

Mijd vocht

Houd de vochtigheidsgraad in je huis onder de 50 percent. Koop een luchtreiniger die de vochtigheid verminderd in de zomer. Vermijd bevochtigende apparaten. Verlucht bovendien regelmatig de woning en vooral de slaapkamer. Natte kleding leg je beter niet binnenshuis te drogen. Je doet dit beter buiten op de wasdraad. Herstel lekken en mijd vochtplekken op de muren of plafond.