Oorzaak blauwe plekken

Als bloedvaatjes onder de huid scheuren of breken, kan dat leiden tot een blauwe plek. Dat is meestal het geval na een stoot of een val. Het bloed zal dan naar de weefsels onder de huid lopen, wat de zwarte of blauwe kleur veroorzaakt.

Als de plek snel verkleurt en er minder dan 30 minuten na de verwonding al pijn en zwelling optreden, wijst dat op een zwaarder probleem, zoals een verstuiking of een breuk. Zeldzame oorzaken van blauwe plekken zijn bepaalde bloedziekten, kankers en ontstekingen van de bloedvaten.

Risicogroepen

Sommige mensen  krijgen wel gemakkelijker blauwe plekken dan andere. Oudere mensen zijn er bijvoorbeeld vatbaarder voor. Zij krijgen vaak blauwe plekken ten gevolge van letsels, vooral aan de handen, voorarmen, voeten en benen. Bij het ouder worden, wordt de huid minder flexibel en dunner. Het kusseneffect van de huid vermindert, waardoor de bloedvaten gemakkelijker breken. Vrouwen krijgen sneller blauwe plekken dan mannen, vooral ten gevolge van lichte verwondingen aan de dijen, billen en bovenarmen.

Hematoom

Na een blessure kan het bloed zich onder de huid ophopen, waardoor de plek opzwelt. Dat soort blauwe plekken wordt een hematoom genoemd.