Blauwe plekken

Een blauwe plek of ecchymose, zoals de wetenschappelijke naam luidt, is het gevolg van het breken van bloedvaatjes onder de huid na een val of een stoot.

Oorzaak blauwe plek

Een blauwe plek wordt meestal veroorzaakt door een onderhuidse bloeduitstorting na een val of een stoot. Blauwe plekken kunnen in zeldzame gevallen ook verbonden worden met bepaalde bloedziekten, ontstekingen van de bloedvaten en kankers.

Oudere mensen krijgen sneller blauwe plekken doordat hun huid dunner en minder flexibel wordt. Vrouwen zijn er ook vatbaarder voor dan mannen.

Symptomen blauwe plekken

Na een stoot of een val loopt het bloed naar de weefsels onder de huid, wat de blauwe of zelfs zwarte kleur van de plek veroorzaakt. Tijdens het genezingsproces zullen de blauwe plekken regelmatig van kleur veranderen. Na twee tot vier weken is de blauwe plek volledig verdwenen.

Behandeling

Een blauwe plek zal na twee tot vier weken vanzelf verdwijnen. Hoe snel dat precies gebeurt, hangt af van de plaats waar de plek zich bevindt. Zo zal een blauwe plek op de benen sneller genezen dan een plek op de armen of het gezicht.

Je kunt de genezing van de blauwe plekken wel versnellen, door er meteen na de val of stoot een koud kompres op aan te brengen. Er bestaan ook crèmes die de genezing van de blauwe plek versnellen. Wanneer je een blauwe plek op je armen of benen hebt, kan je proberen die zo veel mogelijk boven de hoogte van je hart uit te brengen om de zwelling te verminderen. Tegen de pijn kun je een pijnstiller als paracetamol nemen.

Lees meer over: armen , blauwe plek , bloeduitstorting , ecchymose , huid