Behandeling blauwe plekken

Een blauwe plek of kneuzing vormt zich wanneer bloedvaatjes onder je huid scheuren of breken, waardoor er bloed naar de huidweefsels kan lopen. Dat bloed in je huid gaat eruit zien als een blauwe vlek.

Als er geen sprake is van breken van de huid, heb je geen verband nodig. Wel kun je ervoor zorgen dat de blauwe plek sneller geneest.

Na twee tot vier weken zal de blauwe plek vanzelf verdwijnen. Hoe snel de plek verdwijnt, is afhankelijk van waar de plek verschenen is. Een plek op de benen geneest bijvoorbeeld minder snel dan een plek op de armen of in het gezicht.

Koud kompres

Na de vorming van de blauwe plek mag je 48 uur lang ijszakken of koude kompressen aanbrengen op de getroffen plek, en dit gedurende zo’n 15c minuten. Dit proces kan je verschillende keren per dag herhalen.

Blauwe plek boven harthoogte brengen

Als je een blauwe plek hebt op je armen of been, probeer die dan zoveel mogelijk boven harthoogte te brengen. Leg het bijvoorbeeld ergens op te rusten. Daardoor zal de zwelling verminderen en de blauwe plek minder uitzetten.

Zalf

Er zijn zalfjes en crèmes op de markt die de genezing zullen versnellen. Vraag raad aan de apotheker.

Pijnstillers

Als je blauwe plek erg veel pijn doet, kun je een pijnstiller als paracetamol innemen.

Niet doen:

Vermijd een warme douche, warme kompressen of het gebruik van alcohol. Warmte kan de blauwe plek en de zwelling nog doen toenemen.  

Naar de dokter?

Met blauwe plekken hoef je normaal gezien niet naar de dokter te gaan. Ga wel naar de dokter als:

  • Je ongewoon grote of pijnlijke blauwe plekken hebt, vooral wanneer de oorzaak van je bloeduitstortingen ongekend is.
  • Je gemakkelijk blauwe plekken krijgt en je ook elders abnormale bloedingen ervaart, bijvoorbeeld bloedneuzen of bloedend tandvlees.
  • Je nog nooit veel blauwe plekken gehad hebt, maar plots veel blauwe plekken krijgt.