Natuurlijke remedies tegen aambeien
Grijp je niet graag meteen naar medicijnen, dan zijn er een heleboel natuurlijke behandelingen voorhanden die de klachten van aambeien kunnen verlichten of ervoor zorgen dat ze sneller verdwijnen. Hier vind je er enkele.
Vezels
Veel vezels eten heeft een gunstig effect op de symptomen van de aambeien en het bloeden. Je verzacht er de stoelgang mee en verlicht de jeuk en de pijn. Er bestaan verschillende manieren om meer vezels te consumeren. Begin met het eten van vezelrijk voedsel zoals groenten en volkorenproducten. Vezelsupplementen kunnen ook een uitkomst bieden. Een andere optie is vlaszaad. Drink wel voldoende water als je besluit supplementen te nemen.
Flavonoïden
Flavonoïden zijn een bestanddeel van planten die de bloedvaten steker zouden maken en stabiliseren. Zij verminderen het anale onbehagen, de pijn en de ontlasting tijdens een acute aanval van aambeien. Vooral de flavonoïden die aangetroffen worden in citrusvruchten, hesperidine en diosmine, hebben een positief effect
Toverhazelaar (hamamelis)
Er bestaan een aantal natuurlijk behandelingsmethoden op basis van toverhazelaar of hamamelis. Die moet je niet innemen maar als zalfje aanbrengen in het anale gebied. Hamamelis heeft een stelpende werking en zou het bloeden van de aambeien moeten tegengaan. Het kan ook de pijn, de jeuk en de zwellingen verlichten.
Stekelige muizendoorn (Ruscus aculeatus)
Stekelige muizendoorn is een plant die al eeuwen gebruikt wordt voor de behandeling van aambeien en spataderen. Het wordt vaak ingezet bij een slechte circulatie in de aders. Stekelige muizendoorn wordt verkocht als capsule of in de vorm van thee. De thee heeft een lichtjes bittere smaak. Stekelige muizendoorn mag niet gebruikt worden door mensen met hoge bloeddruk of door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Paardenkastanje
De paardenkastanje wordt net zoals de stekelige muizendoorn vaak aangeraden wanneer er sprake is van een slechte circulatie in de aders. Het kan in thee- of capsulevorm genomen worden, maar kan ook uitwendig gebruikt worden als kompres.