Naar de diëtist of de gewichtsconsulente?

Als je overgewicht begint te krijgen of andere gezondheidsgerelateerde problemen hebt, kun je best eens een bezoek brengen aan een diëtist(e) of gewichtsconsulent(e). Gewichtsconsulenten kent men eigenlijk alleen in Nederland. Maar wat is precies het verschil tussen de twee?

Gewichtsconsulente

Naar een gewichtsconsulente gaan mensen die zelf helemaal gezond zijn. Een gewichtsconsulente kan mensen begeleiden die willen afvallen of aankomen, dus met overgewicht of ondergewicht. Wie gewichtsconsulente wilt worden, heeft geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding te mogen volgen.

Diëtist

Een diëtist kan ook mensen begeleiden met over- of  ondergewicht, maar ook mensen die een dieet moeten  volgen omwillen van verschillende gezondheidsproblemen als een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte of andere aandoeningen. De titel diëtist is ook wettelijk beschermd. In Nederland mag alleen iemand met een HBO-diploma Voeding en Diëtetiek zich zo noemen, in Vlaanderen alleen iemand die bachelor of gegradueerde in de voedings- en dieetleer is. een diëtist wordt ook wel eens een voedingsdeskundige genoemd.