Longemfyseem

Longemfyseem is een chronische ziekte van de longen en meteen ook de belangrijkste vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD). Mensen die lijden aan deze ziekte hebben problemen met ademhalen omdat ze niet alle ingeademde lucht weer kunnen uitademen. COPD heeft zijn naam dan ook te danken aan een belemmering die mensen met COPD voelen bij het uitademen.

Longemfyseem kan meerdere oorzaken hebben, maar roken is veruit de belangrijkste. Onderzoek heeft uitgewezen dat rokers zes keer meer kans hebben op longemfyseem dan niet-rokers. Hoewel de ziekte niet volledig te genezen is, is stoppen met roken alvast de eerste stap om het verloop van de ziekte af te remmen.

Wat doet emfyseem met de longen?

Bij longemfyseem worden de luchtzakjes van de longen onherstelbaar beschadigd. Dit gebeurt niet plots, maar langzaamaan. Als het kwetsbaar weefsel tussen de luchtzakjes vernietigd wordt, ontwikkelen zich luchtzakjes in de longen. In deze ruimtes van het beschadigd longweefsel raakt lucht opgesloten. De longen gaan hierdoor groter en groter worden waardoor ademen steeds moeilijker wordt. Dit fenomeen wordt in de medische wereld beperking van de luchtstroom genoemd.

Omdat chronische bronchitis veel gelijkenissen vertoont met longemfyseem worden deze ziektes vaak verward. Chronische bronchitis is dan ook slechts een andere vorm van COPD. Deze ziektes staan beiden hoog in de lijst van belangrijke doodsoorzaken.

Wat veroorzaakt longemfyseem?

Rokers vertegenwoordigen 80% van de patiënten die lijden aan longemfyseem. Hoe roken precies de vezels van de longzakjes kan vernietigen is onbekend. Sommige kettingrokers krijgen immers nooit te maken met longemfyseem. Toch kunnen zware rokers te maken krijgen met andere gezondheidsproblemen.

Zo kunnen ze te kampen krijgen met een ernstige vorm van A1AT-deficiëntie. A1AT  is een enzym dat ervoor zorgt dat de longen elastisch blijven. 

Naast roken en A1AT-deficiëntie kunnen er ook andere mogelijke oorzaken zijn van emfyseem, zoals passief roken, luchtverontreiniging en chronische longziekten.

Hoe kan longemfyseem behandeld worden?

Genezen van longemfyseem is jammer genoeg niet mogelijk. Wel kan de levensduur verlengd worden en de levenskwaliteit verbeterd. Dit in de eerste plaats door het stoppen met roken en het toedienen van medicijnen.

Lees meer over: ademhaling , copd , emfyseem , longemfyseem , longen , roken