Leds voor tuinverlichting

Tuinverlichting gaat in de ogen van de meeste mensen noodzakelijk gepaard met hoog energieverbruik. Toch bestaan er de laatste jaren voldoende mogelijkheden die het tegendeel bewijzen. De opkomst van de LED-verlichting is hiervan een voorbeeld. LED-lampen hebben als voordelen dat ze zuinig zijn, een zeer lange levensduur hebben en schokbestendig zijn.

Waarom?

Dankzij de talrijke voordelen is LED-verlichting de laatste jaren erg populair. Leds zijn lampen die elektriciteit kunnen omzetten tot licht in verschillende kleuren. Bij buitenverlichting heb je de keuze tussen koud wit (blauw) en warm wit (geel/rood) licht.

Gewone lampen zetten 90% van de energie om in warmte en 10% in licht, terwijl LED-lampen de energie rechtstreeks in licht omzetten, zonder energieverlies aan warmte. Leds zijn ook erg aantrekkelijk vanwege hun duurzaamheid. Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50.000 uren, wat overeenkomt met 5 uur verlichting per dag gedurende 27 jaar.

Kleuren

Bij leds is er geen kleurenfilter nodig om andere kleuren of effecten te bereiken. Meestal zijn deze aanpasbaar met afstandsbediening. De mogelijkheden zijn onbeperkt. De keuze tussen koud of warm licht is persoonlijk. Koud licht komt overeen met zonlicht op een zonnige dag. Warm licht  neigt eerder naar geel of rood en geniet bij tuinverlichting meestal de voorkeur.