Laten drogen van je bouw
Wanneer starten met bouwdrogen?
Je start best met bouwdrogen als al de bepleistering geplaatst is. Dan is het bouwvocht nog aanwezig, en zal zowel het pleisterwerk als de chape gedroogd kunnen worden.
Soms moet je ook onmiddellijk beginnen met bouwdrogen. Dit is het geval bij huizen die niet bepleisterd worden omdat de muren te veel vocht bevatten.
Als het pleisterwerk van je woning al schimmels hebben, kan je best twee weken wachten voordat je de chapewerken laat uitvoeren. Daarna moet je terug enige tijd laten drogen
Hoelang duurt het bouwdrogen?
Afhankelijk van je woning zal het drogen al dan niet langer duren. Als je laat bouwdrogen bespaar je 70% tijd. Ook afhankelijk van het materiaal duurt het drogen langer:
- Zand en cementen chape: het drogen duurt 1 week per centimeter chape.
- Gestorte betonwand: het drogen duurt 1 week per 2 centimeter.
- Anhydriet vloeivloeren: het drogen duurt 2 weken voor 4 centimeter. Per centimeter dikker moet je 1 week extra rekenen.
- Standaard prefabbeton en normaal metselwerk: het drogen duurt twee weken.
Als je ventilatoren of kachels plaatst duurt het drogen minder lang. Een snellere droging kan je ook verkrijgen door goed uit te rekenen hoeveel drogers je moet plaatsen, en door de ruimte goed af te sluiten.
Brengt het bouwdrogen schade toe?
Bouwdrogers werken volgens het condensatieprincipe. Dat zorgt ervoor dat ze rekening houden met de uithardingtijden en ze dus geen schade kunnen veroorzaken aan klassieke of moderne bouwmaterialen.
Als je gaat droogstoken met gas of stookoliebranders kan er wel schade zijn. Dat komt doordat de temperatuur heel hoog kan oplopen en zo barsten kan veroorzaken in het plakwerk. Daarom heeft het geen zin om te verwarmen met gas of oliekachels om de droging te versnellen. Deze stookmethodes zorgen er immers voor dat er veel vocht geproduceerd wordt in de ruimte.