Lactose-intolerantie

Iemand met lactose-intolerantie is niet in staat om lactose te absorberen in het spijsverteringsstelsel. Lactose is de overheersende suiker die zich in melk bevindt. Wanneer lactose niet goed geabsorbeerd wordt gaat het gisten en veroorzaakt daardoor buikpijn, een opgeblazen buik en diarree.

Wat zijn de oorzaken van lactose-intolerantie?

Om de oorzaken te weten te komen is het belangrijk dat we weten wat lactose precies is. Lactose is een disacharide. Dit betekent dat het samengesteld is uit twee suikers die zich aan elkaar gebonden hebben. Om lactose te absorberen moeten deze suikers terug gesplitst worden. Een bepaald enzym dat aanwezig is in het slijmvlies van de dunne darm, namelijk lactase, zorgt voor deze splitsing.

Is er echter te weinig of geen lactase aanwezig, zal er ook geen splitsing plaatsvinden. De lactose wordt dan gegist door de bacteriën in de dikke darm en dit zorgt ervoor dat er te veel gas geproduceerd wordt waardoor de buik gaat knorren. Uiteindelijk leidt dit tot ernstige diarree.  

Symptomen lactose-intolerantie

  • Knorrende maag
  • Uitzetten van de buik en darmen
  • Toegenomen gas in de darmen
  • Diarree
  • Kolieken
  • Misselijkheid

Diagnose lactose-intolerantie 

Om erachter te komen of je lactose-intolerant bent, moet je eerst zelf een test ondergaan. Je moet enkele dagen al het voedsel dat lactose bevat vermijden en drie glazen melk drinken. Heb je vervolgens na het drinken van melk binnen het half uur buikpijn of diarree, dan lijd je waarschijnlijk aan lactose-intolerantie.

Om deze vermoedens te bevestigen, zijn er natuurlijk enkele bijkomende tests. 

  • Eerst en vooral zal je huisarts je bloedsuikerspiegel meten vóór en na je een vloeistof drinkt die lactose bevat. Als je bloedsuikerspiegel omhoog gaat na deze test, ben je niet lactose-intolerant. 
  • Een tweede test is een ademtest. Je moet ook bij deze test een vloeistof drinken die lactose bevat. Vervolgens controleert de huisarts je adem op waterstofgas. Waterstofgas is namelijk enkel aanwezig als de lactose gegist werd. 
  • Een laatste en minder aangename test is de endoscopie. Door middel van een buisje in de mond naar de maag kan de dokter een monster nemen van het slijmvlies van de dunne darm.

Behandeling lactose-intolerantie

De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen.

Personen die enkel milde symptomen vertonen, voelen zich al beter na het verminderen van de hoeveelheid zuivelproducten.

Personen die echter ernstige symptomen vertonen, kunnen beter een lactose-vrij dieet volgen. Door middel van een diëtist, weet je perfect wat je mag eten en wat niet. 

Lees meer over: buikpijn , darm , diarree , lactose , lactose-intolerantie , maag , melk