Lactose-intolerantie: wat mag je eten?
Heb je een opgeblazen gevoel direct na het drinken van een glas melk of het eten van zuivelproducten? Dan lijd je waarschijnlijk aan lactose-intolerantie. Maar liefst 70% van de wereldbevolking kan geen melk drinken of zuivelproducten eten zonder maagklachten als gevolg. Veel mensen weten zelfs niet eens dat ze lijden aan deze aandoening. Vaak wordt er ook een verkeerde diagnose gesteld. Geloof pas dat je een ernstige darmaandoening hebt, als je zeker weet dat je maagklachten niet het gevolg zijn van het drinken van melk.
Veranderingen in de voedingsgewoonten
Enkele veranderingen in de voedingsgewoonten kunnen de klachten minder ernstig maken.
- Drink telkens kleine hoeveelheden melk.
- Drink melk samen met het eten.
- Bij de apotheker kan je Lactaid verkrijgen. Dit is een enzym dat de lactose helpt absorberen. Dit moet je bij elke maaltijd innemen.
- Gebruik speciale melkproducten waar ‘Lactosevrij’ op vermeld staat. Lees echter goed de etiketten. ‘Lactoseverlagende’ melk bevat vaak nog vrij grote hoeveelheden van lactose.
- Probeer eens sojamelk of een andere soort melk waar je minder zuivelproducten in terugvindt. Bovendien bevatten deze dranken vaak veel calcium.
- Wil je helemaal geen melk drinken? Zorg er dan voor dat je andere producten als vervanging gebruikt. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam voldoende calcium naar binnen krijgt. Zo bestaan er fruitsappen waar calcium aan toegevoegd is. Kaas is natuurlijk ook een goed vervangingsproduct.