Lactose-intolerantie: wat mag je eten?

Heb je een opgeblazen gevoel direct na het drinken van een glas melk of het eten van zuivelproducten? Dan lijd je waarschijnlijk aan lactose-intolerantie. Maar liefst 70% van de wereldbevolking kan geen melk drinken of zuivelproducten eten zonder maagklachten als gevolg. Veel mensen weten zelfs niet eens dat ze lijden aan deze aandoening. Vaak wordt er ook een verkeerde diagnose gesteld. Geloof pas dat je een ernstige darmaandoening hebt, als je zeker weet dat je maagklachten niet het gevolg zijn van het drinken van melk.

Veranderingen in de voedingsgewoonten

Enkele veranderingen in de voedingsgewoonten kunnen de klachten minder ernstig maken. 

  • Drink telkens kleine hoeveelheden melk.
  • Drink melk samen met het eten.
  • Bij de apotheker kan je Lactaid verkrijgen. Dit is een enzym dat de lactose helpt absorberen. Dit moet je bij elke maaltijd innemen.
  • Gebruik speciale melkproducten waar ‘Lactosevrij’ op vermeld staat. Lees echter goed de etiketten. ‘Lactoseverlagende’ melk bevat vaak nog vrij grote hoeveelheden van lactose.
  • Probeer eens sojamelk of een andere soort melk waar je minder zuivelproducten in terugvindt. Bovendien bevatten deze dranken vaak veel calcium.
  • Wil je helemaal geen melk drinken? Zorg er dan voor dat je andere producten als vervanging gebruikt. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam voldoende calcium naar binnen krijgt. Zo bestaan er fruitsappen waar calcium aan toegevoegd is. Kaas is natuurlijk ook een goed vervangingsproduct.

Yoghurt

Yoghurt is niet voor iedereen een probleemproduct. Studies hebben aangetoond dat de levende bacteriën die gevonden worden in yoghurt, bekend als probiotica, bevorderend zijn voor de splitsing van lactose. Yoghurtijs heeft blijkbaar niet hetzelfde effect en zorgt voor maagklachten. Bij iedereen is het niveau van tolerantie anders. Je moet dus zelf producten uittesten om te weten te komen welke producten jij kan verdragen en van welke je maagklachten krijgt. 

De lactose-intolerantie test: hoe weet je of je intolerant bent?

Denk je dat je lijdt aan deze aandoening? Drink dan de komende twee weken geen melk meer en eet geen zuivelproducten. Voel je je na deze twee weken beter, zijn de maagklachten verminderd? Dan heb je waarschijnlijk gelijk. Nu is het aan jou om te testen welke producten je zeker moet vermijden en welke je wel kan verdragen. Drink bijvoorbeeld een beetje melk of eet wat kaas en wacht vervolgens twee dagen om te zien of je klachten krijgt of niet. Bovendien kan je ook je huisarts consulteren voor verdere tests.