Behandeling van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie draag je meestal je hele leven met je mee. Je kan er echter op verschillende manieren mee leren leven. Er bestaan behandelingen om de klachten te verminderen. De ziekte is echter niet te genezen. In dit artikel vind je enkele tips om de klachten te voorkomen.

Beperk de hoeveelheid van melk- en zuivelproducten

De meeste personen kunnen 10 gram lactose per dag verdragen. En dit kan variëren van een glas volle, halfvolle tot magere melk. Alle soorten melk, volle of magere, bevatten evenveel lactose.

Voeding die minder lactose bevat zoals Zwitserse kaas zou geen problemen mogen veroorzaken. Ben je niet zeker van een product? Eet dan een kleine hoeveelheid om te weten te komen of je het kan verdragen.

Eet en drink melkproducten in combinatie met ander voedsel

De combinatie tussen vast voedsel zoals graanproducten en zuivelproducten kan de klachten verminderen.

Verspreid melkproducten over heel de dag

Als je telkens kleine hoeveelheden melkproducten eet of drinkt en dit een paar keer per dag, heb je minder last van klachten dan dat je één keer per dag een grote hoeveelheid naar binnen speelt.

Eet en drink melkproducten met een verminderd lactosegehalte

In de meeste winkels kan je melk verkrijgen met een verminderd lactosegehalte. Voor sommige personen helpt dit de klachten te voorkomen. Sommigen vinden daarentegen dat het te zoet of te duur is. Vooral personen met diabetes moeten goed opletten. Deze soort melk zorgt ervoor dat de suiker in het bloed stijgt.

Gebruik vervangingsproducten

Gebruik in plaats van gewone melk bijvoorbeeld sojamelk. Zo bestaat er ook sojakaas. Melk zonder zuivel bevat echter niet dezelfde vitaminen en mineralen als gewone melk.

Lactasenproducten

Er zijn bepaalde producten op de markt gebracht die helpen om de lactose te absorberen. Zo bestaan er medicijnen maar ook bepaalde drankjes.

Eet yoghurt

Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen wel yoghurt verdragen. Ze helpen zelfs lactose te absorberen.

Volledig vermijden

Als je ernstige symptomen vertoont, is het soms noodzakelijk dat je producten met lactose volledig vermijdt. Enkele voedingsmiddelen waarin je lactose terugvindt zijn:

 • Brood
 • Ontbijtgranen
 • Kant-en-klare aardappelen en soep
 • Pannenkoeken
 • Margarine
 • Slasaus 
 • Melkchocolade

Calcium

Wanneer deze personen geen tot weinig melkproducten drinken en eten, zullen ze moeten zorgen voor vervangingsproducten. In melkproducten zit namelijk calcium, een bestanddeel dat noodzakelijk is voor ons lichaam. Eet of drink zeker de volgende voedingsproducten als vervanging:

 • Broccoli en kool
 • Sardine, tonijn en zalm in blik
 • Calciumversterkende sapjes en granen 
 • Calciumversterkende sojaproducten