Kinderen klaarstomen voor een broertje of zusje

Het is erg belangrijk dat je je kind of kinderen klaarstoomt wanneer ze een nieuw broertje of zusje krijgen. Ook voor hen is dit een spannende en ingrijpende gebeurtenis.

Kinderen voorbereiden

Vertel je kind over zijn of haar eigen tijd als baby. Vertel hoe je hen eten gaf, dat je met hen ging wandelen... Je kan aan de hand van foto’s je kind al laten kennismaken met zichzelf als baby. Op deze manier creëer je meteen een band tussen jouw kind en de baby. 

Probeer je kind ook te betrekken bij de zwangerschap. Je kan hem foto’s van de toekomstige baby laten zien of zelfs de hartslag en bewegingen van de baby laten voelen. Daarnaast kan je je kind best op voorhand laten weten waar ze mogen logeren als mama in het ziekenhuis ligt om te bevallen. 

Betrek de kinderen actief tijdens de voorbereidingen voor de nieuwe baby. Zo kan je kind de koffer van mama helpen pakken voor haar verblijf in het ziekenhuis. Je kan je kind ook mee laten helpen bij de voorbereidingen van de kamer van de baby.

Eerste kennismaking met de baby

Als moeder maak je best na de bevalling even tijd voor je andere kinderen. Wanneer je andere kinderen zien dat je continu met de baby bezig bent, worden ze vaak snel jaloers. Het is daarom aan te raden dat de papa zich even met de baby bezig houdt zodat de kinderen eerst met hun mama kunnen praten. Daarna kunnen jullie samen kennismaken met de nieuwe spruit. 

Het is altijd een goed idee om je andere kinderen een cadeau te laten maken voor de baby. Zo hebben ze meteen het gevoel dat ze zich ook nuttig kunnen maken voor de nieuwe baby.

Je kind betrekken in de opvoeding van de baby

Je zal als ouder hoe dan ook veel tijd met de baby spenderen. Dit komt omdat er gewoon veel werk kruipt in het verversen van de pampers, eten geven en alle andere dingen die er bij een nieuweling komen kijken. Betrek de andere kinderen hier dan ook zoveel mogelijk in. Je kan hen de luiers laten brengen of ze laten mee helpen om de kleren klaar te leggen voor de nieuwe spruit. 

Laat je kinderen al van jonge leeftijd speelgoed en andere voorwerpen, die belangrijk zijn voor hen, delen met de baby. Let wel op dat je je kind niet verplicht alles te delen! Dit zal een heel nadelig effect hebben. Zo kan er het gevoel bij je kinderen ontstaan dat alle leuke, nieuwe dingen naar de baby gaan.

Wanneer je andere kinderen oud genoeg zijn, kan je ze laten helpen met eten geven of zelfs wanneer hun nieuw broertje of zusje een badje aan het nemen is. Je kan hen voordoen hoe ze iets moeten doen en ze het dan zelf laten proberen onder jouw toeziend oog. 

Vergeet ten slotte niet om je positieve aandacht te verspreiden over al je kinderen. Want kinderen krijgen snel het gevoel dat je alleen maar lief bent tegen de baby en kwaad bent op hen omdat ze iets misdoen. Blijf daarom ook lief en zorgzaam tegen je andere kinderen.

Lees meer over: zwanger , zwangerschap