Jouw zwangerschap: week 9-12
Week 9
De baby heeft nu ongeveer de grootte van een aardbei en de tenen en vingers beginnen meer vorm te krijgen. Er komt ook meer afscheiding tussen het hoofdje en de romp. Daarbij begint de baby vanaf nu ook zelfstandig te bewegen. Deze bewegingen zijn wel nog niet te voelen door de moeder.
De zwangerschap is nog steeds nauwelijks of zelfs niet te zien aan het figuur van de moeder. De typische zwangerschapssymptomen komen nu wel tevoorschijn. Zo kan de moeder ochtendmisselijkheid, vreemde eetgewoonten of opvallende stemmingswisselingen krijgen.
Week 10
Vanaf deze week wordt officieel de medische term 'foetus' toegekend. De groeispurt die je baby beleeft, zet zich door. Zo zal de baby deze week de helft groter worden. Na deze week zijn de allerbelangrijkste vitale lichaamsfuncties genoeg ontwikkeld om er zeker van te zijn dat er geen abnormaliteiten voorkomen.
Voor de moeders in spe is dit één van de laatste weken dat de zwangerschap nauwelijks lichamelijk te zien is en dus zwangerschapskleding nog niet nodig is. Ook de vermoeidheid en de stemmingswisselingen lopen nu tegen hun einde aan.
Week 11
De foetus is op dit moment gegroeid tot maar liefst 6 centimeter. Vanaf deze week ontwikkelen de vinger- en teennagels en de geslachtsdelen zich. Daarbij is de hartslag van de baby sterk genoeg om met een stethoscoop te worden waargenomen. De baby kan ook zelfstandig slikken en vanaf deze week kan de baby ook stampen. Maar omdat de baby zo klein is, zal de moeder dit nog niet voelen.
De baarmoeder heeft zich nu ongeveer voldoende uitgezet voor de zwangerschap. Hierdoor kan de toekomstige moeder pijn in de heup en onderbuik voelen. Daarbij kan ze veranderingen in de huid, vingernagels en het haar opmerken.
Moeders in spe moeten tijdens hun zwangerschap goed op hun mondverzorging letten. Het is ook aangeraden om minstens eenmaal tijdens de zwangerschap een tandarts te raadplegen. Door de vele hormonen kan het tandvlees ontstoken geraken en sneller bloeden.
Week 12
De foetus is nu volledig gevormd en weegt ongeveer 14 gram. Op een echo kan je het hoofdje, de vingers, de teentjes en de bips al goed zien. Omdat de belangrijkste lichaamsdelen gevormd zijn en vanaf nu enkel nog zullen groeien, daalt de kans op een miskraam vanaf nu iedere week.
Nog meer goed nieuws voor de moeder in spe: de ochtendmisselijkheid zal vanaf nu ook verminderen. Wel kunnen door de hormonale veranderingen hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid opduiken. Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, zullen nog geen uiterlijke tekenen van de zwangerschap vertonen. Voor vrouwen die wel al kinderen hebben is de tijd van de zwangerschapskledij waarschijnlijk al aangebroken.
Vrouwen dienen tijdens hun zwangerschap voldoende calciumrijk voedsel te eten, zoals kaas, broccoli of sardienen. Dit helpt om de beenderen, tanden en nagels van de baby voldoende te laten groeien.