Jouw zwangerschap: week 5-8
Week 5
Het embryo is nog steeds niet groter dan een piepkleine speldenknop. Op dit moment beginnen de belangrijkste organen aan hun ontwikkeling, namelijk het hart, de hersenen, de ruggengraat en de spieren. Ook de placenta blijft verder groeien want dit is de belangrijkste voedingsbron van de baby.
De moeder kan op dit moment al vroege tekenen van ochtendmisselijkheid vertonen. Deze misselijkheid kan, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, op eender welk moment van de dag voorkomen. Vaak komen vrouwen pas rond deze tijd zelf te weten dat ze zwanger zijn omdat de maandstonden nu erg lang zijn uitgebleven.
Een aanrader is om zo snel mogelijk een gynaecoloog te raadplegen. Goede medische zorgen zijn belangrijk voor het welzijn van de baby en de moeder.
Week 6
Je baby zal op dit moment veel gelijken op een kikkervisje. De ogen en ledematen ontwikkelen deze week vrij veel en er kan vanaf deze week een hartslag worden waargenomen. Deze periode (van 17 tot 56 dagen) is erg belangrijk voor de foetus. Deze periode is namelijk zeer ontvankelijk voor externe factoren, die de groei van de baby kunnen bevorderen of verstoren.
Vanaf deze week beginnen de meeste vrouwen ook gewicht bij te komen. Het is echter niet abnormaal als je gewicht verliest door ochtendmisselijkheid. De moeder komt meestal rond het middel bij, alsook rond de borsten en benen.
Omdat de foetus enkele zeer belangrijke ontwikkelingen ondergaat de komende dagen, is het erg belangrijk dat de moeder gevarieerd en gezond eet. Indien je het nog niet gedaan hebt als aanstaande moeder, is het van belang om onmiddellijk te stoppen met roken en drinken!
Week 7
Deze week krijgt het embryo een groeispurt. Zo groeit het tot ongeveer een grootte van 1 centimeter. Daarbij beginnen er zich aan het einde van de armen en benen kleine schijfjes te vormen waar vingers en teentjes rond groeien.
Er is nog steeds weinig of niets van de zwangerschap rond de buik te merken. Daarbij zijn ochtendmisselijkheid en andere zwangerschapssymptomen nu heel normaal. Vrouwen die last hebben van misselijkheid kunnen best in kleine beetjes doorheen de hele dag eten. Wanneer er iets in je maag zit, voel je je vaak beter.
Week 8
De baby is vanaf deze week ongeveer zo groot als een druifje. De ogen, oren en zelfs de neus beginnen zichtbaar te worden. De moeder in wording kan deze week krampen krijgen omdat de baarmoeder uitzet. Wanneer de pijn te hevig wordt, dien je best altijd een dokter te raadplegen.
Vrouwen die veel last hebben van pijnlijke borsten kunnen best een goede bh aandoen, die de borsten goed ondersteunt. Dit zal de pijn verlichten en het voorkomt dat de borsten gaan hangen.