Jouw zwangerschap: week 26-30

Week 26

Het gehoor van je baby is nu volledig ontwikkeld, hierdoor reageert je baby goed op geluiden. Dat wil zeggen dat hij ritmisch beweegt op muziek en reageert op stemmen. De longen zijn nog in volle ontwikkeling en het duurt nog een tijdje vooraleer deze volledig ontwikkeld zijn. 

De baby beweegt nu erg veel en dat is ook merkbaar voor de moeder. Je zal de komende weken erg veel gewicht bijwinnen. Er is ook een kans dat je pijn krijgt aan je ribbenkast doordat de baby groeit en hij tegen je ribben duwt. 

Week 27

Je baby weegt ongeveer een kilo en kan tot 25 centimeter groot zijn. De spieren van de baby hebben zich nu genoeg ontwikkeld zodat hij op zijn duim kan zuigen wanneer hij dat wil. Dit zal de baby rustiger maken en helpt bij de ontwikkeling van de kaakspieren. Daarbij zal de baby de komende weken duidelijk slapen, wakker worden en wenen.

Het is zeker mogelijk dat de moeder in spe zwangerschapstriemen op haar buik krijgt. De meeste vrouwen hebben op dit moment in de zwangerschap ongeveer 10 kilo bij gekregen. Het is ook vanaf deze week dat de mobiliteit van de moeder zal verminderen.

Week 28

Doordat de moeder nu duidelijk merkt wanneer de baby slaapt en wakker is, is R.E.M. (Rapid Eye Movement) mogelijk. Dit wijst erop dat de baby slaapt en waarschijnlijk aan het dromen is. 

De impact van de zwangerschap op de lichaam van de moeder begint steeds duidelijker te worden. Krampen, moeilijkheden met slapen, kortademigheid en pijn in de benen komen vaak voor in deze fase van de zwangerschap. Daarbij moeten vrouwen vaak erg veel naar het toilet omdat de baby op de blaas duwt.

Week 29

De baby groeit nog elke dag en zal nu ongeveer 40 centimeter groot zijn. Het gewicht van de baby op dit moment is ongeveer 1,5 kilo. Hierdoor is de plaats in de baarmoeder beperkt en zal de baby minder acrobatische bewegingen kunnen maken. Wel zal de baby nog veel bewegen. Deze bewegingen kunnen duidelijk door de moeder gevoeld worden.

Voor moeders in spe is het vaak een geruststelling om te weten dat de overlevingskansen van de baby buiten de baarmoeder vanaf deze week reëel worden. Dat wil dus zeggen dat je vanaf nu kan uitkijken naar het moederschap. Sommige vrouwen kunnen vanaf dit moment al door een arts verplicht worden tot permanente bedrust. Voor alle vrouwen is het ook aangeraden om bij vragen of problemen zo snel mogelijk een arts te contacteren.

Week 30

Een verhoging van het vet in het lichaam van de baby zorgt ervoor dat hij nu bijna zelfstandig zijn lichaamstemperatuur kan regelen. De handen, voeten, oogleden en wenkbrauwen zijn bijna volledig ontwikkeld op dit moment. 

De baarmoeder is nu uitgegroeid tot ongeveer 10 centimeter boven de navel. Hierdoor neemt de druk op de ribbenkast toe, wat dan weer leidt tot borst- en buikpijn. Doordat de moeder nu een hele bolle buik heeft, lijkt het vreemd dat de zwangerschap nog 10 weken kan duren.

Lees meer over: baarmoeder , baby , buik , lichaam , ribbenkast , zwanger , zwangerschap