Jouw zwangerschap: week 17-20
Week 17
Doordat je baby nu vet begint te krijgen, kan de lichaamswarmte en het metabolisme in gang schieten. Ook de longen en het urinesysteem ontwikkelen zich zodat de foetus zijn afvoersysteem voor afvalstoffen klaar is.
De jonge mama zal tegen nu normaal al verschillende kilo's zijn aangekomen. Je zwangerschap is ook duidelijker te zien. Daarbij hebben de meeste vrouwen nu meer en meer honger. Vaak zal de moeder in spe zich ook duizelig voelen als ze te snel op staat. Zorg er dus voor dat je deze bewegingen heel rustig doet.
Week 18
De enorm snelle groeispurt van de baby komt geleidelijk aan een einde. Vanaf nu groeit de baby minder proportioneel. De foetus begint wel meer te bewegen en leert al enkele menselijke reflexen aan. Zo kan de baby nu al geeuwen, zich uitstrekken en gelaatsuitdrukkingen maken. Daarnaast ontwikkelen de smaakpapillen zich en kan de baby het verschil tussen zoet en bitter proeven. De baby is ook lichtgevoelig. Wanneer er dus een fel licht op je buik schijnt zal de baby zich afwenden om zijn oogjes te beschermen.
Tussen deze week en week 22 is het aangeraden om een nieuwe echografie te laten nemen. Met deze sonografie kan er meestal al bepaald worden of het een jongen of een meisje is. Het hart van de moeder moet nu ongeveer 50% meer kloppen om de zwangerschap te ondersteunen.
Week 19
Je baby is nu ongeveer 7 centimeter groot en weegt om en bij de 200 gram. Doordat de huid slechts in ontwikkeling is, kan je er eigenlijk doorkijken en de bloedvaten, die eronder liggen, zien.
Doordat de baby erg veel gegroeid is de laatste paar weken, is het mogelijk dat de moeder nu krampen en pijn in de onderbuik voelt. Ook duizeligheid, pijn in de benen, gezwollen enkels en voeten zijn niet abnormaal. Hierdoor raadt men aan om het allemaal iets rustiger te doen. Want wanneer de moeder zich zwaar inspant, moet de baby dat ook doen!
Week 20
Het gehoor van de foetus begint te werken waardoor hij nu geluiden kan horen zoals de stem van de moeder en een rommelende maag. De baby zal automatisch zijn oren bedekken als er een te luid geluid in zijn buurt komt. Daarbij maakt de baby ook meer bewegingen zoals draaien, stampen en slaan.
Je zit nu ongeveer op de helft van je zwangerschap. Deze is nu vrij duidelijk te zien waardoor je taille helemaal weg is. Let wel op! De moeder in wording heeft nu een verhoogd risico op een blaasinfectie.