Jouw zwangerschap: week 13-16

Week 13

De volledig gevormde foetus is nu ongeveer zo groot als een perzik en groeit nog elke dag. Het hoofdje is nog steeds groter dan het lichaam maar vanaf nu begint het lichaam aan een inhaalbeweging. 

De zwangerschap begint meer en meer zichtbaar te worden omdat de buik vanaf deze week bol staat. Dit komt omdat de baarmoeder zich volledig heeft uitgezet. Ook zal je gewicht vanaf nu doorheen de zwangerschap continu stijgen. De ochtendmisselijkheid, indien die er nog is, zal vanaf deze week verdwijnen.

Week 14

De baby is nu ongeveer 10 centimeter groot en weegt ongeveer 25 gram. Deze week beginnen de oren duidelijk te worden en komt er een grotere afscheiding tussen de nek en het hoofd. Het hoofdje van de baby zal nu al duidelijke karakteristieken hebben die hij zijn hele leven behoudt. Daarnaast kan de baby reageren op externe signalen, die zich buiten de baarmoeder afspelen.

De moeder in wording zal vanaf nu bijna onafgebroken zwangerschapskledij dragen. De buik wordt steeds zichtbaarder en hierdoor wordt de huid uitgerekt. Drink voldoende vloeistoffen want door de hormonen in je lichaam kan je constipatie krijgen.

Week 15

Het is niet abnormaal dat de baby plots het dubbel weegt van vorige week. Deze groeispurt zal de foetus nog gedurende de hele zwangerschap doorgaan. Vanaf deze week beginnen de haren op de foetus te groeien. Daarbij is het mogelijk dat de baby al op zijn duim zuigt. 

De moeders in spe kunnen hun uitgezette baarmoeder nu waarschijnlijk al tot ongeveer 4 centimeter onder de navel voelen. Het is vanaf deze week ook aangeraden om na te denken over bepaalde tests, die je wil doen, om de gezondheid van de baby te controleren. Vooral bij vrouwen boven de 35 is dit uiterst aangeraden.

Het is voor de toekomstige moeders ook belangrijk om op hun zij te slapen, voor zover ze dit nog niet deden. Vanaf de 4de of 5de maand van de zwangerschap is het slapen op de rug namelijk slecht voor de bloeddoorstroming. 

Week 16

Doordat het zenuwstelsel van de baby steeds meer vorm krijgt, kan hij nu ook zelfstandig bewegen. Hierdoor kan de baby nog beter reageren op stimulansen van buitenaf. De baby is wel nog te klein om echt voelbaar te zijn voor de moeder.

Het is echter niet ondenkbaar dat de moeder de bewegingen van de baby nu al voelt. In het begin weten veel moeders niet meteen wat ze voelen maar naargelang de zwangerschap vordert, weet de moeder dat dit de baby is. 

Lees meer over: baarmoeder , baby , buik , foetus , zwanger , zwangerschap