Jouw zwangerschap: week 1-4
Week 1 en 2
Een zwangerschap begint wanneer een eicel in de eileiders bevrucht wordt en zo afdaalt in de baarmoeder waar zich een kind kan ontwikkelen. De vruchtbare periode van een eicel is slechts 12 tot 24 uur. De kans dat je zwanger geraakt, is per maand slechts 20%. Dit percentage geldt natuurlijk enkel wanneer de geslachtsgemeenschap vlak na de eisprong plaats vond.
Het begin van een zwangerschap is vaak moeilijk te bepalen. Daarom zullen artsen vaak het einde van de vorige eicyclus gebruiken om de conceptiedatum te berekenen. Gedurende de eerste 2 weken is de baby slechts een piepkleine eicel die pas bevrucht werd.
Week 3
De eerste dagen en weken na de bevruchting is eigenlijk nog niet echt sprake van een foetus. Er is enkel een groep van honderden cellen, die zich razendsnel uitbreiden om de foetus en het placenta te vormen.
Meestal weet de moeder nog niet dat ze zwanger is omdat ze haar maandstonden van deze nieuwe cyclus nog niet gehad heeft. De meeste zwangerschapstesten zullen wel al positief testen op zwangerschap. Op die manier kan je dus te weten komen dat je zwanger bent.
Week 4
Op dit moment is de foetus kleiner dan 1 millimeter. Maar de foetus bevat de beginselen van al onze organen. Op dit moment krijgt de baby de nodigde voedingsstoffen uit de baarmoeder zelf.
De moeder merkt ongeveer op dit moment dat haar maandstonden niet komen en dat ze bijgevolg zwanger is. Van de baby zelf zal ze op dit moment nog niets voelen. De embryo is piepklein en de baarmoeder is zich nog maar aan het klaarmaken voor de zwangerschap.
Het embryo zal op dit moment een kleine waterzak rond zich krijgen en ook de placenta ontwikkelt zich nu. De placenta is de belangrijkste voedingsbron voor een baby. Na één maand zwangerschap is het embryo piepklein en wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van het hoofd, de romp en de ledematen.
Er wordt aangeraden om op je voeding te letten vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om afwisselend en gezond te eten. Maak je geen zorgen indien je minder eet in het begin van je zwangerschap, door bijvoorbeeld misselijkheid in de ochtend. De baby zal geen tekort aan voedingsstoffen hebben.