Je tuinhuisje schilderen

Vaak is een tuinhuisje de ideale plaats om al je tuingerief in te plaatsen of wat overtollige spullen in kwijt te raken. Om de zoveel tijd kan je ze best wel herschilderen. Los van het esthetische oogpunt geeft dit immers ook een betere bescherming aan het hout. Lees zeker verder om enkele praktische tips te krijgen voor een efficiënte schilderbeurt!

Gevoelige plekken

Een tuinhuisje is dag en nacht onderhevig aan weersomstandigheden. Om de kwaliteit ervan te kunnen waarborgen kan je best af en toe een verzorgende laag aanbrengen om onder meer schimmels tegen te gaan. Sommige plaatsen van het tuinhuisje vragen meer aandacht dan andere. De verf van de kant waar het meeste zon op straalt zal het snelst verslijten. Ook de kant waar de meeste wind tegen komt krijgt het hard te verduren. Houd hier zeker rekening mee om efficiënt te werk te gaan.

Bewerken met verf of alternatieven?

Een eerste keuze die je moet maken is of je je houten tuinhuisje gaat verversen met beits of verf. Beits kan je verkrijgen in transparante en dekkende vorm. Die eerste verandert niets aan de originele houtkleur, de tweede geeft een egale kleur. Als je tuinhuis uit een ruwe houtsoort gemaakt is raden velen beits aan. 

Een andere optie is het tuinhuisje impregneren. Dit geeft het hout vaak een blauwige of groenige kleur. 

Altijd handig!

Of je nu verf of beits gebruikt: zorg ervoor dat die goed weerbestendig is. Vanzelfsprekend zullen er goedkopere varianten bestaan maar op lange termijn ben je hiermee het beste af. Breng je verf of beits aan op een schone ondergrond, die vetvrij en droog is. Gebruik bovendien best twee lagen. Dit geeft een beter, mooier en efficiënter resultaat. Achteraf zal je minder last hebben en de levensduur van je tuinhuisje zal er wel bij varen!

Lees meer over: beits , impregneren , schilderen , tuinhuis , tuinhuisje , verf