Je tuinhuis onderhouden

Tuinhuisjes krijgen het zwaar te verduren. Ze worden voortdurend blootgesteld aan UV-stralen, temperatuurwisselingen, regen en wind.  Hierdoor vergrijst het hout en wordt het geleidelijk aan ook minder soepel. Een tuinhuis heeft bijgevolg bescherming nodig! Een eerste optie is het schilderen van het tuinhuis maar daardoor verliest het hout zijn natuurlijke uitstraling. Een betere keuze is dus gebruik te maken van een extra beschermende beits. Dit is een beschermende kleurstof voor hout, leer, metaal en andere vaste stoffen. Door de volgende drie stappen te volgen, zal de duurzaamheid van je tuinhuis verhogen.

Voorbereiding

Tijdens de eerste stap behandel je de kleinere onderdelen van het tuinhuis zoals de luiken, balken, gevelbekledingen, wanden en daken. Deze zijn dikwijls gemaakt van zacht hout (spar, ceder of lork). Dergelijk materiaal moet je ontvetten met een synthetische verdunner zoals white spirit. Nadat het hout gedroogd is, ruw je het lichtjes op.

Vervolgens stort je je op de rest van het tuinhuis. Nieuw hout schuur je op in droge toestand waarbij je altijd schuurt in de richting van de houtvezel.

Aangezien een tuinhuis meestal niet geïmpregneerd is, behandel je het best preventief met impregneerolie. Deze olie breng je zowel aan de binnen- als buitenkant aan. 

Kies de juiste beits

Er bestaan twee soorten beits: dekkend beits (dekt de houtnerf af) of transparant beits (laat de houtnerf zichtbaar). Dekkend beits zorgt voor een langere bescherming. Bovendien vergt het minder onderhoud. Nadeel is echter dat je tuinhuis wat van zijn natuurlijke uitstraling verliest. 

Transparante beits daarentegen versterkt het authentieke karakter maar vereist meer onderhoud. 

De beits aanbrengen

Het is belangrijk dat in de beits goed wordt geroerd. Vervolgens breng je de beits aan in een grote hoeveelheid met een platte kwast. Om te zorgen dat de beits goed in het hout kan doordringen, moet je strijken tegen de richting van de vezels. Dan laat je het 3 tot 6 uren drogen. Daarna kan je een tweede laag aanbrengen. Nieuw houtwerk smeer je best in met een derde laag. Nu heeft je tuinhuis de nodige bescherming tegen het gure weer. 

Lees meer over: beits , hout , onderhoud , tuinhuis , tuinhuisje