Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van gras, bomen of planten. Pollen (stuifmeel) zijn minuscuul kleine korreltjes die ontwikkeld worden in meeldraden en zich via de wind verspreiden. Patiënten hebben enkel last van hooikoorts in die periode dat de planten die de stoffen waar zij allergisch voor zijn in bloei staan.

De symptomen van hooikoorts lijken sterk op die van allergische rinitis, een ontsteking van het neusslijmvlies ten gevolge van een allergie.

Symptomen hooikoorts

De symptomen die samengaan met hooikoorts verschillen van patiënt tot patiënt.  Symptomen die vaak voorkomen zijn niezen, een verstopte of een lopende neus, hoesten,   benauwdheid en een piepende ademhaling, rode of waterige ogen, branderige ogen en keelpijn.

Oorzaken hooikoorts

Iemand met hooikoorts is allergisch voor de pollen van grassen, bomen of planten. Als die pollen in contact komen met de slijmvliezen van je neus of ogen, scheidt je lichaam histamine af om deze stoffen te bestrijden. Die histamine leidt tot de symptomen die bij hooikoorts komen kijken. Hooikoorts is deels erfelijk bepaald. Als een van je ouders hooikoorts heeft, loop je een verhoogd risico om ook hooikoorts te krijgen.

Behandeling

Als je hooikoorts hebt, moet je in de eerste plaats te weten komen welke stoffen de klachten uitlokken. Je kunt dan proberen de allergenen zoveel mogelijk te vermijden.  Er zijn ook een heleboel medicijnen op de markt om de hooikoortssymptomen  te verzachten.

Als geen van deze behandelingen resultaat oplevert, kan immunotherapie soms een uitkomst bieden. Je krijgt dan gedurende een langere periode op regelmatige tijdstippen kleine dosissen van het allergeen toegediend om zo je weerstand ertegen te verhogen.

Voorkomen

Je kunt op geen enkele manier voorkomen dat je hooikoorts krijgt, maar je kunt wel proberen de allergische reacties te minderen door de stoffen die de allergische reactie uitlokken te vermijden.