Behandeling hooikoorts

Voordat je hooikoorts kunt behandelen, moet je eerst laten bepalen voor welke pollen je precies allergisch bent.

Als je weet welke allergenen je hooikoorts veroorzaken, zou je eigenlijk moeten proberen de planten waar je allergisch voor bent zoveel mogelijk te vermijden. Helaas is dit in de praktijk vaak niet echt mogelijk.

Om de klachten die bij hooikoorts komen kijken te behandelen, zijn er verschillende medicijnen op de markt. Als deze medicijnen geen of onvoldoende effect hebben, kun je via immunotherapie proberen je weerstand tegen het allergeen op te bouwen.

Medicijnen tegen hooikoorts

Antihistaminica:

Deze medicijnen blokkeren de werking van de histamine en verminderen de klachten die bij de meeste allergieën komen kijken. Antihistaminica zijn verkrijgbaar in tablet-, capsule- en vloeibare vorm.

Deze medicijnen zijn erg efficiënt en werken snel. Een bijwerking ervan is een lichte slaperigheid, maar deze is al veel minder in vergelijking met de oudere antihistaminica. Veelgebruikte antihistamica zijn Aerius®,  Claritine®, Xyzall®, Zyrtec®,  Estivan® en Cetirizine®.

Er zijn ook antihistamine-oogdruppels en –neussprays op de markt. Voorbeelden ervan zijn Allergodil® en Livostin®. Ze worden doorgaans voorgeschreven als aanvullende behandeling bij een antihistaminicum.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn voorhanden in de vorm van neussprays. Dit is een efficiënte behandeling tegen een lopende of verstopte neus. Bekende neussprays zijn Nasonex®, Flixonase® en Rhinocort aqua ®.

Mastocytstabilisatoren:

Deze medicijnen worden voornamelijk ingezet bij personen die alleen neus- of oogklachten vertonen. Deze middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van neussprays of oogdruppels.

Nasale decongestiva

Deze medicatie vermindert de verstopping van de neus.  

Immunotherapie tegen hoooikoorts

Als geen enkele behandeling echt helpt, kan immunotherapie een uitweg vormen. Immunotherapie bestrijdt niet alleen de symptomen van hooikoorts, maar ook de onderliggende oorzaak. Gedurende een bepaalde periode  krijg je op regelmatige tijdstippen kleine dosissen van de stof waar je allergisch voor bent toegediend, om zo je weerstand ertegen te verhogen. Immunotherapie is een behandeling die doorgaans een paar jaar kan duren, maar al in het eerste jaar zou je verbetering moeten merken.  Immunotherapie kan toegediend in tablet-, druppel- of injectievorm.