Hoeveel kost een veranda?

In de lente- en zomermaanden kan het idee om een veranda te plaatsen toch zo aanlokkelijk worden. Nog wat langer van de warmte van de zon genieten zonder jezelf in te moeten pakken, na een geslaagde barbecue gezellig nog wat napraten onder de sterrenhemel,… Maar: bezint vooraleer je aan serieuze bouwplannen begint.

Gemiddelde kostprijs

Bij de bouw van een veranda komt namelijk heel wat kijken. Bijvoorbeeld alleen al de ligging van het bouwwerk bepaalt in hoeverre je er verwarming in moet voorzien, welke soort verwarming, enz. En dit beïnvloedt in grote mate hoeveel een veranda je mag gaan kosten. Ook de materialen spelen natuurlijk een rol bij het totale kostenplaatje. De kostprijs is verder ook afhankelijk van de grootte: een veranda van 5m² kan om technische redenen per vierkante meter meer kosten dan een veranda van 20m². Een vuistregel is – maar deze is natuurlijk niet absoluut – dat een veranda in het algemeen ongeveer 1000 euro per vierkante meter kost.

Subsidies

Sinds 1 december 2010 hoeft er overigens voor de bouw ervan geen vergunning meer aangevraagd te worden, je zal dus ook geen cent meer verliezen aan allerhande stedenbouwkundige administratie. Bovendien kan je, als je hoogrendementsglas gebruikt, 40% belastingsvermindering op de totale kostprijs krijgen. Voor deze premies zijn er geen universele normen, dus voor meer informatie contacteer je best de gemeente of energieleverancier.

Verwarmingskosten

Dat de ligging van je veranda meespeelt in de kostprijs weet je al, maar welk soort verwarming is nu het voordeligst? Om dit te weten moet je eerst achterhalen tot welk niveau de verwarming moet kunnen. Ligt je veranda bijvoorbeeld niet in het zuiden, maar wil je hem toch ook in de winter gebruiken? Dan is er nood aan een volledige verwarming. Soms vallen de kosten hiervoor nog mee, vooral als je je reeds bestaande centrale verwarming gewoon kan uitbreiden. 

Vloerverwarming is ook een optie, maar volstaat niet om de ruimte volledig op te warmen, vooral in de winter niet. Je kan ook een houtkacheltje installeren, maar houd er rekening mee dat zo'n gezellig kacheltje onderhouden en aansteken iets omslachtiger is.

Lees meer over: kost , kostprijs , subsidies , veranda