Hoe zit het met seks als je zwanger bent?

Proficiat! Je bent zwanger! Waarschijnlijk heb je al een heleboel goed bedoelde verhalen en mythes over zwanger zijn mogen aanhoren. Sommige zullen waar zijn, zoals je misschien zelf zal ondervinden, andere daarentegen lijken uit de lucht geplukt. Een van die verhalen die je misschien al opving is dat je je seksleven op een laag pitje moet zetten ‘want dat het niet gezond is voor je kleine spruit’. Maar is dat wel zo? 

Hormonenachtbaan

Als je zwanger bent, slingeren je hormonen je van de ene naar de andere kant, van de ene emotie in de andere. Allemaal heel normaal, maar daardoor kan het zijn dat je zin in bepaalde dingen verandert of soms helemaal verdwijnt. Door die hormonen zul je je soms ook minder goed in je vel voelen zodat je geen zin hebt om te vrijen.

Andere keren kan het zijn dat je niet van je partner kunt afblijven. Allemaal heel normaal voor een zwangere vrouw. Maar niet alleen je emoties veranderen om de haverklap, ook je lichaam ondergaat een metamorfose. Zo zal je vagina door extra bloedtoevoer veel gevoeliger zijn dan anders. Hierdoor kun je dus wel gemakkelijker een orgasme krijgen. Het belangrijkste is hoe jij je in je vel voelt: voel je je goed en heb je zin om te vrijen? Ga dan gerust je gang. Maar forceer niets als je geen zin of pijn hebt.

Heerlijk genieten

Om maar meteen de mythe uit de wereld te helpen: in normale, gezonde omstandigheden kan het geen kwaad om te vrijen en om een orgasme te krijgen. Je baby zit immers goed beschermd in je baarmoeder waar hij nog eens door de vruchtzak vol water omringd wordt. 

Ook het hebben van een orgasme kan geen kwaad, zelfs niet als je daarna lichte contracties krijgt. Deze duren niet lang en zijn niet sterk genoeg om de bevalling uit te lokken. Het enige wat misschien wat moeilijker zal zijn naarmate je zwangerschap vordert is de ideale positie te vinden. Met die steeds dikker wordende buik is het namelijk geen evidentie om te vrijen. Doe niets waarbij je jezelf zou kunnen forceren maar zoek op een luchtige manier een fijne positie om met je partner te vrijen zodat ook jij heerlijk kunt genieten. 

Beter geen seks

Je mag dus met een gerust hart met je partner vrijen als je zwanger bent, op voorwaarde dat jij je er goed bij voelt. Toch zijn er bepaalde situaties waarin je maar beter even wacht om te vrijen. Bij bloedverlies bijvoorbeeld. Vooraleer je begint te vrijen raden we je aan om het bloedverlies even met je dokter te bespreken. Verder raden artsen ook af om seks te hebben als je water gebroken is, als je al eerder met vroeggeboortes te maken had of als je een minder sterke baarmoederhals hebt. Twijfel je om de een of andere reden nog of heb je iets opgemerkt dat je niet normaal vindt? Bespreek het dan zeker met je arts of gynaecoloog.