Hoe ongezond is (passief) roken tijdens je zwangerschap?

We moeten ondertussen niet meer uitleggen dat roken slecht voor je gezondheid is. Stel je dus eens voor welke impact teer en nicotine op dat kleine leventje in je buik hebben. Kun je niet voor je eigen gezondheid stoppen? Doe het dan voor die van je kind!

Gevolgen

Alles wat je eet en drinkt, gaat naar het kindje in je buik, hoe klein het ook is. Hetzelfde geldt voor sigarettenrook: die wordt in jouw bloedbaan opgenomen en komt zo rechtstreeks terecht in die van je baby. Ook al rook je ‘maar’ twee sigaretten per dag. Als je zwanger bent, bestaat er niet zoiets als een veilig aantal sigaretten. Men heeft bewezen dat wanneer je rookt tijdens je zwangerschap, jij en je baby last kunnen hebben van:

  • Minder zuurstof 
  • Een verhoogde kans op vroeggeboorte of een miskraam
  • Een verhoogde kans op longproblemen
  • Verhoging van de hartslag

Maar niet alleen de rook die je zelf produceert tijdens het roken is schadelijk, ook die van rokende mensen rondom je. 

Bij kinderen waarvan de moeder tijdens haar zwangerschap regelmatig aan passieve rook blootgesteld werd, stelt men later een verhoogd risico op longkanker, hartproblemen, allergieën, astma en andere gezondheidsproblemen vast. Aarzel dus niet om aan mensen in je omgeving te vragen om niet in je buurt te roken. Het gaat hier immers niet alleen om jouw, maar eveneens om de gezondheid van je baby. 

Ik wil wel stoppen, maar…

… hoe doe ik dat? Er bestaan verschillende tips die je kunnen helpen om te stoppen met roken. Verstop bijvoorbeeld je asbakken, aansteker en sigaretten en maak je huis rookvrij. Als je de drang voelt om te roken, loop dan even een blokje om, drink een glas water of neem een kauwgum om op te knabbelen. 

Vermijd ook plaatsen waar er veel gerookt mag worden, zoals discotheken of cafés. Wanneer je merkt dat het allemaal niets uithaalt en je de drang niet meer kunt weerstaan, roep dan professionele hulp in. Neem niets op eigen houtje in, zoals nicotinekauwgum of –plakkers. Hierin zit namelijk nog steeds nicotine die via de bloedbaan ook weer bij je baby terechtkomt. 

Nog niet overtuigd? 

Denk dan maar aan deze argumenten wanneer je weer een sigaret wilt opsteken:

  • Jouw en de baby’s hartslag dalen al na een paar dagen.
  • Je afkickverschijnselen (hongergevoel, hoofdpijn, concentratieproblemen) zijn eens zo gemakkelijk te behandelen als de meeste ziektes die je van roken kunt krijgen.
  • Je baby’s gezondheid staat niet op het spel.
  • Alles zal beter ruiken en smaken als je gestopt bent.

Tot slot: verlies de moed niet! Rokers hervallen soms tot 3 keer voor ze definitief van de sigaret kunnen afblijven.  

Lees meer over: passief roken , roken , sigaret , zwanger , zwangerschap