Hoe moet je je keuken indelen?

De keuken is een belangrijke ruimte die dagelijks meerdere malen gebruikt wordt. Met een goede indeling van de keuken en de keukenkasten spaar je heel wat tijd en moeite uit. De geschikte keukenindeling is voor iedere persoon anders. Het handigste is een indeling waarbij je niet te veel moet bukken of op verhoogjes moet gaan staan om aan je spullen te kunnen.

Opbergruimte voorzien

In de keuken moet zeker plaats zijn voor de essentiële onderdelen. Iedere keuken heeft een kookfornuis. Het is handig om in de buurt van het fornuis je kruiden en oliën te plaatsen. Er bestaan allerhande rekjes om tegen de muur te hangen, maar ook een kastje naast het fornuis voldoet. Bestek en kookgerei kan je best in een lade onder het werkblad opbergen. Om wat orde in je lades te voorzien, zijn bestekbakken zeer nuttig. Ook borden zijn essentieel. Bordenrekjes zijn erg gemakkelijk om je borden in op te ruimen.

Na het koken heb je vaak wel wat afval. Je kan in de keuken een lade voorzien waarin je het afval kan sorteren. Wanneer je keuken ruim genoeg is, zijn ook aparte vuilbakken een goede oplossing. Voor de afwas is het handig 2 spoelbakken in de keuken te voorzien: een voor de vuile afwas en een om de propere afwas in af te spoelen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Een plastic afwasteiltje is een goed alternatief voor een tweede spoelbak.

Of je nu een grote of een kleine keuken hebt, voldoende opbergruimte is erg belangrijk. Zorg voor een overzichtelijke indeling om de vrije opbergruimte zo efficiënt mogelijk te benutten.  Lege hoeken in een keuken worden vaak beschouwd als verloren ruimte, maar dit hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Hoeken kunnen worden opgevuld met hoekkasten, waardoor je extra opbergruimte creëert. Vermijd hoge kasten en apotheeklades. Apotheeklades lijken erg handig, maar doordat je niet kan stapelen, zijn ze dat niet. Probeer in de keuken wel altijd een kolomkast te voorzien. Hierin kan je je schoonmaakproducten kwijt.

Ideale keuken

Zorg voor een goede voorbereiding. Wanneer je naar een keukenspecialist gaat, breng je best een grondplan van je keuken mee. Voorzie zoveel mogelijk plaats voor lades, daarin kan je meer spullen kwijt dan in kasten. Om de beschikbare ruimte maximaal te benutten, zijn enkele brede lades te verkiezen boven meerdere smalle lades. Traditioneel hebben lades een diepte van 50 cm. Er zijn echter ook lades met een diepte van 65 cm beschikbaar. Deze lades bieden meer ruimte. Tot slot is een demping voor lades en deuren aan te raden om van een geruisloze keuken te genieten.

Lees meer over: afval , fornuis , kasten , keuken , lade , lades , opbergruimte