Hoe kan je een miskraam voorkomen ?

Natuurlijk wil je geen miskraam als je zwanger bent, maar jammer genoeg komt het toch redelijk vaak voor. Hoe kan je ervoor zorgen dat het niet gebeurt? En kan dat eigenlijk wel? Hoe kan je proberen om het kindje zo gezond mogelijk te houden?

Het is een grote schok: je bent zwanger en geniet erg van het zwanger zijn… tot je een miskraam krijgt en opeens de hele toekomst die je al in je hoofd had, als een zeepbel uit elkaar ziet spatten.

Toch is het de realiteit wanneer we zien dat ongeveer een vijfde van de zwangerschappen eindigen in een miskraam, toch een redelijk groot percentage.  Zestig procent van deze miskramen zijn er door problemen met de genen en dat kan niet voorkomen worden. Als je echt heel goed op je gezondheid let,  loop je wel minder risico om een miskraam te krijgen.

Ga naar je dokter

Ga sowieso vaak op bezoek bij de dokter: laat jezelf testen op bijvoorbeeld onbehandelde SOA’s, want die kunnen een miskraam veroorzaken als je zwanger bent.  Laat jezelf ook nakijken (best op voorhand) of je geen erfelijke ziektes hebt en of je genen helemaal in orde zijn.

Beweeg

Bewegen is ook heel erg belangrijk als je zwanger bent: door vaak te bewegen blijf je gezond en je laat ook de bloeddruk zo dalen, waardoor je minder kans hebt op bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging. Zorg er wel voor dat je niet teveel beweegt want dat kan eigenlijk net het tegenovergestelde effect hebben en voor een miskraam zorgen.  Ook ongelukken die je krijgt door sport, kunnen voor een miskraam zorgen.

Eet gezond

Let goed op wat je eet: eet niet teveel junkfood en probeer gezond te eten. Eet geen zuivel die niet gepasteuriseerd is want dat kan heel gevaarlijk zijn.

Geen tabak, drugs of alcohol nuttigen tijdens je zwangerschap helpt zeker om een miskraam te voorkomen.  Ook teveel cafeïne kan een heel slecht effect hebben op de baby.

Ook al heb je al een miskraam gehad, dat hoeft echt niet te zeggen dat dat altijd zo zal zijn, ongeveer 75% van de vrouwen die ooit een miskraam gehad hebben, kunnen gewoon een kind krijgen.