Het wordt te warm in de veranda

De bedoeling bij het plaatsen van een veranda is het creëren van een extra ruimte die aansluit bij de tuin. Je hebt er een prachtige lichtinval en de ligging is vaak naar het zuiden gericht waardoor je veel zon hebt. In de lente, herfst en winter is dit genieten, maar in de zomer is het vaak ondraaglijk warm in de veranda.

Heerlijk genieten

Toch heeft een veranda een heleboel voordelen. Doordat de ruimte direct verbonden is met een andere leefruimte zorgt deze voor veel gratis warmte in huis. Daarom worden deze warmteserres in veel laagenergiewoningen en passiefhuizen tegen de zuidgevel aan gebouwd. Doordat je de ruimte met deuren kan afsluiten, gaat er ook geen warmte verloren als het kouder wordt in de veranda. Deze leefruimte biedt tal van voordelen: het vergroot de woning, je krijgt meer voeling met de natuur en je tuin, het is een plaats om tot rust te komen en even te ontsnappen aan de drukte…

Tips voor optimaal genot

Een goed werkend ventilatiesysteem en/of een goede zonnewering zijn geen overbodige luxe. Door het vele glas dat aanwezig is, wordt het anders ondraaglijk warm. Zorg ook voor hoogrendementsglas en een goede isolatie. Dit kan van de buitenmuren zijn, maar ook van de vloer. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte binnen komt, maar ook minder warmte verloren gaat. Hoogrendementsglas kan het warmteverlies tot wel 80 procent beperken.

Aluminium profielen kunnen het best voorzien worden van een thermische onderbreking. Dit voorkomt condensatie en op lange termijn ook vochtproblemen.
Veranda’s met een plat dak hebben minder glasoppervlak en zullen dus beter isoleren. Nadeel is wel dat deze veranda’s sneller opwarmen in de zomer.

Om de veranda een volwaardige leefruimte te maken, moet je ook nadenken over de inrichting ervan. Deze zal ook deels de structuur en vorm van de veranda mee helpen bepalen.

Lees meer over: veranda , verandas , warmte