Het onderhouden van het dak

Een dak vervangen is een dure aangelegenheid, en daarom loont het om dit zo lang mogelijk uit te stellen door de levensduur van je dak te verlengen. Met het consequent controleren en het goed onderhouden van het dak, zet je al een stap in de goede richting. Maar je verlengt er niet enkel de levensduur mee, ook het esthetische aspect speelt een niet te onderschatten rol. Hieronder staat kort beschreven met welke problemen je te kampen kunt hebben en welke oplossingen er voorhanden zijn.

Problemen

Een van de meest voorkomende problemen die je dak kan aantasten, is mosontwikkeling. Mos ontwikkelt zich vooral aan de kant van het dak dat weinig zonlicht krijgt en wanneer er hoge bomen rond je huis staan. Mos krijgt het minst een kans op gladde pannen.

Naast mos, vormt ook stof een groot probleem. Vooral door luchtverontreiniging vormt er zich een stoflaag die de kans op mosvorming nog verhoogt. Vooral bij daken met een geringe helling of bij platte daken is dit een probleem, omdat het stof dan minder makkelijk door het regenwater afgevoerd wordt.

Een ander element dat regelmatig inspectie nodig heeft, is het dakhout. Na verloop van tijd kan het dakhout tekenen van verrotting vertonen, zodat het dringend tijd is om in te grijpen.

Bovendien kan de verstopping of het loshangen van dakgoten en afvoerpijpen ook voor problemen zorgen.

Controles

Al deze zaken zijn gelukkig niet onoverkomelijk: als je tijdig ingrijpt, kunnen veel problemen voorkomen worden en daarmee de levensduur van je dak verlengd worden.

Maak er een gewoonte van dat je zeker eens per jaar een grondige inspectie van je dak doet. Ga hierbij het bovenstaande lijstje af, en let ook op losliggende of gebroken dakpannen. Las deze controle bij voorkeur in na de winter, wanneer je dak veel heeft moeten doorstaan, waaronder regen, sneeuw en sterke winden. Het is ook verstandig om na elke stevige storm even een snelle controle uit te voeren, waarbij je dan vooral let op losliggende, gebroken of zelfs ontbrekende dakpannen.

Wanneer je de eigenaar van een plat dak bent, is het aan te raden om deze inspectieronde tweemaal per jaar in te voeren. Een plat dak blijft ondanks alle technologische vernieuwingen van de laatste decennia een zwakkere constructie dan een hellend dak, vooral omdat bij dit daktype het regenwater minder stof en vuil kan afvoeren. 

Oplossingen

Wanneer je merkt dat er zich een laag stof of mos aan het vormen is op je dak, is het belangrijk dat je snel maatregelen neemt door het te laten reinigen. Te veel mos of stof en het te laat ingrijpen, kan leiden tot ernstige vochtproblemen. Deze reiniging gebeurt met behulp van een hogedrukspuit en laat je gezien de specifieke kennis van het materiaal en de hoogte van de werken het liefst aan een professionele dakreiniger over. Dit zorgt niet enkel voor de verwijdering van mos en stof, het vertraagt ook de aanslag van nieuw mos en stof op je dak. Zo minimaliseer je de kans op beschadigingen. 

Lees meer over: dak , dakhout , mos , onderhoud , onderhouden , stof