Frozen shoulder

Een van de complicaties van een slijmbeursontsteking in de schouder kan een ‘frozen shoulder’ zijn. In dat geval kan de patiënt zijn schouder en arm slecht gebruiken.

Symptomen frozen shoulder

Bij een frozen shoulder geraakt het schouderkapsel ontstoken. Daardoor wordt de schouder stijf. Die ontsteking leidt tot verklevingen in het kapsel rond het gewricht en de gewrichtsoppervlakken, waardoor de patiënt zijn schouder niet meer goed kan bewegen. Ook de aanmaak van gewrichtsvloeistof, dat het gewricht beweeglijk houdt, wordt afgeremd.

Een frozen shoulder verloopt in drie fasen. In een eerste stadium (freezing stadium) is de pijn het hevigst. De patiënt kan zijn schouder amper bewegen.  Deze fase duurt 2 tot 9 maanden.

In het tweede stadium (frozen stadium) krijgt de patiënt een stijve schouder. Hij kan de schouder nog minder bewegen, maar de pijn mindert wel. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden.

In het laatste stadium (thawing stadium) zal de schouder geleidelijk aan beter worden. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden.

Oorzaken

Verschillende problemen kunnen aan de basis liggen van een slijmbeursontsteking. Daar is een slijmbeursontsteking er een van. Andere oorzaken zijn irritatie van de pees of de slijmbeurs, een ontstoken gewrichtskapsel. Een frozen shoulder kan dus ontstaan na een val, een klap of een stoot, na een operatie of na het langdurig stilhouden van de arm.

Een frozen shoulder komt vaker voor bij patiënten met diabetes, een slecht functionerende schildklier, de ziekte van Parkinson en sommige hartaandoeningen.

Behandeling frozen shoulder

Een frozen shoulder geneest doorgaans spontaan, maar de genezing ervan kan lang duren (2 tot 3 jaar). Ter behandeling van de frozen shoulder worden in het eerste stadium vooral pijnstillers voorgeschreven. Als de schouder veel pijn doet, kan de arts een injectie met corticosteroïden aanbevelen.

In het tweede stadium gaat men over tot fysiotherapie, met oefeningen die erop gericht zijn de beweeglijkheid in je schouder terug te krijgen. Als er na al deze behandeling geen verbetering optreedt, is een operatie soms aangewezen.