Epilepsie
Epilepsie wordt ook wel eens de vallende ziekte genoemd. Het is een ziekte waarbij aanvallen optreden die hun oorsprong vinden in de hersenen.
Symptomen epilepsie
Welke symptomen er precies optreden bij epilepsie, is afhankelijk van om welk soort epilepsie het gaat. Epileptische aanvallen of insulten kunnen we onderverdelen in twee grote groepen: partiële epilepsie en gegeneraliseerde epilepsie.
Partiële epilepsie betekent dat de stoornis in een deel van de hersenen ontstaat. De symptomen die hiervan het gevolg zijn, zijn afhankelijk van welk gebied getroffen is. Bij eenvoudige partiële aanvallen verliest de patiënt het bewustzijn niet, bij complex partiële aanvallen treedt er wel een bewustzijnsdaling op.
Gegeneraliseerde aanvallen zijn epileptische insulten waarbij de patiënt steeds het bewustzijn verliest. Er bestaan verschillende soorten gegeneraliseerde aanvallen.
Tonisc-clonische aanval of ‘grand mal’: schokkende bewegingen van armen en benen.
Absence of ‘petit mal’: korte aanval met daling van bewustzijn, die gepaard kan gaan van schokken van vinger- of gezichtsspieren.
Atonische aanval: plotse aanval met spierverslapping.
Myoclonische aanval: trekkende of rukkende bewegingen van armen en benen.
Complicaties epilepsie
Epileptische insulten tijdens de zwangerschap kunnen gevaarlijk zijn. Bepaalde medicijnen verhogen het risico op complicaties bij de baby.
Een status epilepticus is een toestand waarbij een patiënt al meer dan vijf minuten het bewustzijn verloren heeft of frequent terugkerende aanvallen heeft. Dit kan erg gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot permanente hersenschade.
Behandeling
Er zijn nog geen medicijnen die epilepsie volledig kunnen genezen, maar zogenaamde anti-epileptica kunnen epilepsie-aanvallen grotendeels onderdrukken. Deze medicijnen kunnen wel leiden tot heel wat uiteenlopende bijwerkingen. Als deze medicijnen niet werken, is chirurgie een optie.