Behandeling epilepsie
Er bestaan nog geen medicijnen die epilepsie kunnen genezen, maar aanvallen kunnen wel (voor een deel) onderdrukt worden. Meestal wordt epilepsie behandeld met speciale medicijnen, anti-epileptica genoemd.
Anti-epileptica
Er bestaan veel verschillende soorten medicijnen tegen epilepsie, de zogenaamde anti-epileptica. Deze hebben tot doel de epileptische activiteit in de hersenen te onderdrukken. Deze medicijnen hebben over het algemeen een positief effect en kunnen patiënten vaak zelfs volledig vrij krijgen van aanvallen.
Het is wel belangrijk dat de patiënt zich hierin enige discipline opleg, dus de medicijnen op regelmatige tijdstippen innemen, zorgen voor een goede nachtrust, alcohol met mate verbruiken…
Anti-epileptica kunnen bijwerkingen hebben als vermoeidheid, duizeligheid, dikker worden, huiduitslag, spraakverlies en soms zelfs ernstige bijwerkingen als depressie, suïcidale gedachten, ontstekingen van bepaalde organen en zware huiduitslag.
Chirurgie
Als de epilepsie niet met anti-epileptica kan worden onderdrukt of de patiënt er ernstige bijwerkingen van ondervindt, kan in bepaald gevallen een beroep gedaan worden op neurochirurgische behandeling.
Een chirurgische behandeling kan bestaan uit het verwijderen van dat gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de epileptische aanvallen, het doorsnijden van die banen die een rol spelen bij de uitbreiding van de epileptische activiteit of een behandeling waarbij een elektrode wordt aangebracht rond de nervus vagus, de belangrijke zenuw die in de hals loopt, en waarbij deze wordt gekoppeld aan een onderhuids ingeplante stimulator.