Een veranda of orangerie bouwen

Vroeger had bijna iedereen een veranda. Het fenomeen werd in de jaren negentig echter plots ouderwets, met een dalende vraag als gevolg. Tegenwoordig is de glazen leefruimte weer helemaal in. Extra veel licht, zicht op de tuin en gratis zonnewarmte zijn voordelen die vele mensen overtuigen tot de aanleg ervan. 

Aandachtspunten

De beslissing tot het aanleggen van een veranda mag niet overhaast gebeuren. Naast de dure prijs van het ontwerp en de uitvoering, komen er ook heel wat extra kosten bij kijken zoals ventilatie, verwarming en zonwering. Daarnaast moeten er ook een aantal administratieve consequenties worden geregeld. Zo mag je geen veranda bouwen zonder bouwvergunning en moet je rekening houden met een verhoging van het kadastraal inkomen.

Vorm

Een veranda kan verschillende vormen en stijlen aannemen. Je kan zowel kiezen voor een standaardmodel als voor een op maat gemaakte constructie. De structuur kan vervaardigd zijn uit glas, hout, metaal, aluminium of kunststof. Er bestaan varianten met een plat of een hellend dak. Vlakke daken zijn goedkoper wegens het gebruik van minder glas, maar leiden sneller tot overhitting en worden sneller vuil. Om deze redenen wordt meestal een hellend dak aangeraden. Het inschakelen van een architect is pas verplicht indien de veranda groter dan 30 vierkante meter is. 

Plaatsing

Vooraleer de constructiewerken aanvangen, is het belangrijk dat de ondergrond geëffend en verstevigd is. Er moet eventueel ook gezorgd worden voor bijkomende water aan- en afvoer.

In een veranda kan het ’s nachts behoorlijk koud worden. Extra verwarmingsvoorzieningen zijn dus geen overbodige luxe. In de zomer doet zich het tegenovergestelde probleem voor. Hiervoor moeten ventilatiesystemen geïnstalleerd worden. Zonwering is eveneens van primordiaal belang bij veranda’s. Screens zorgen ervoor dat het licht en de warmte gedempt worden. Een laatste tip betreft de beglazing. Kies zeker voor veiligheidsglas, al dan niet getint.

Lees meer over: orangerie , veranda , zonwering