Een pergola laten plaatsen

Hoewel de tuin van je buurman even groot is als de jouwe, en met even weinig gras begroeid is, ziet hij er toch gezelliger en opvallend groener uit. Nee, je buurman is geen huis- tuin- en keukenmagiër, maar heeft hoogstwaarschijnlijk gewoon een pergola staan, kijk maar eens goed! Hoog tijd dus om een pergola te laten plaatsen.

Waarmee rekening houden?

Een kant en klare pergola is te koop in het tuincenter in de buurt, maar het heeft doorgaans niet veel zin om zo'n pergola te gaan kopen. Je moet namelijk rekening houden met de grootte van je tuin, met waar je ze wil plaatsen –hoe kun je er de meeste schaduw uit halen en hoe groot je hem zelf wenst. Veel kant- en klare pergola's kan je dus niet zonder aan te passen in je tuin plaatsen.

Aan de slag

Als je dus graag een perfect aan je tuin aangepaste pergola wenst, kan je hem gemakkelijk zelf in elkaar steken. Een pergola bestaat traditioneel uit vier onderdelen:

  • Staanders: de verticale palen, die ongeveer 60 à 70 cm in de grond geplaatst moeten worden (tenzij je kiest voor metalen steunen die je eraan hecht om de palen te verankeren);
  • Liggers: de lange dwarsbalken, die de staanders met elkaar verbinden
  • Schoren: de eventuele (diagonale) steunen die tussen de staanders en de liggers geplaatst worden
  • Ruiters: de korte dwarsbalken, die haaks op de liggers bevestigd worden

Gemiddeld is een pergola 200 à 250 cm hoog. De staanders hebben doorgaans een breedte van ongeveer 7 x 7 of 9 x 9, met niet te veel tierlantijntjes eraan: zo kan het groen in je tuin pas echt goed tot zijn recht komen.

Tussen afzonderlijke staanders wordt meestal een afstand van 250 cm gehouden. Om te palen te  verankeren, gebruik je best een grondboor. Graven maakt de grond te los en is dus uit den boze.
Om de staanders nog beter in de grond te vestigen, kan je de gaten met beton vullen. De andere onderdelen kunnen pas goed aangehecht worden wanneer alles waterpas ligt.

Voor een begroeide pergola heb je ten slotte nog klimplanten nodig, die het best aansluiten als je bovenop de liggers kippengaas bevestigt.

Lees meer over: pergola , tuin