Een macrobiotisch dieet volgen
Het macrobiotisch dieet is, naast een dieet, een levensstijl. Het heeft zijn oorsprong in de Aziatische filosofie en Chinese geneeskunde. Evenwicht en harmonie staan centraal.
De oorsprong van de naam komt uit het Grieks: ‘macro’, groot, en ‘bios’, leven. Dit dieet is populair sinds de jaren ’60, maar is in de loop der jaren aangepast tot een meer evenwichtige benadering van eten.
Yin en yang
De kern van het dieet: alles heeft een kracht dat yin of yang is. Yin is de representatie van het vrouwelijke of de koude, in zichzelf gekeerde energie. Yang stelt het mannelijke voor, of het warme, harmonieuze leven. yin en yang moeten in evenwicht zijn om een goede mentale en fysieke gezondheid te hebben. Dit evenwicht moet ook te vinden zijn in de voeding. De yin en yang in je voedsel verandert met de seizoenen, het klimaat, en de tijd van de dag. De basis is hetzelfde, maar het soort voedsel hangt af van regio tot regio. Er is bijvoorbeeld lente- en zomervoeding, deze voeding moet lichter zijn dan de herfst-en wintervoeding. Het dieet hangt bovendien ook af van je leeftijd, geslacht, gezondheid en lichaamsactiviteit.
In het dieet worden sommige voedingsstoffen sterk aanbevolen en andere sterk afgeraden. Bruine rijst, gerst, haver-en tarwebessen behoren tot de uitverkoren voedingsstoffen, dit zijn de niet geraffineerde granen. Verwerkt graan zoals bloem zou zelden tot nooit gebruikt mogen worden. Groene bladgroente alsook koolachtige groenten zijn aan te raden. Andere groenten, zoals asperges, aubergines, tomaten, spinazie en aardappelen worden dan weer afgeraden.
Tropische vruchten worden afgeraden voor wie niet in de tropische regio woont waar deze vruchten op natuurlijke wijze groeien. Twee tot drie keer per week mag een kleine portie witte vis gegeten worden. Soja producten zijn aanbevolen. Producten zoals rood vlees, kip, zuivelproducten, eieren, kunstmatige zoetmakers, witte rijst, popcorn, koffie, chocolade, alcohol worden sterk afgeraden.
Het macrobiotisch dieet is dus eigenlijk een koolhydraatrijk/proteïnearm dieet. De maaltijden moeten evenwichtig, naar het yin en yang principe samengesteld zijn. We kunnen de verhoudingen ongeveer als volgt stellen: 50-55% heel graan, 20-30% verse groente, 10% zeegroente en 10% bonen, linzen, soja en vis.
Enkele tips:
- Eet twee- tot driemaal per dag.
- Eet enkel organisch voedsel.
- Kies groente die in een straal van 650 km rond je woonplaats op een natuurlijke wijze groeit. Vermijd geïmporteerd voedsel.
- Pas de energiewaarde van je voeding aan naargelang de periode van het jaar.
- Kook op vuur, niet op elektrisch vuur of in de microgolfoven.
- Kook zo vaak mogelijk met vloeistof in plaats van boter of olie.
- Eet nooit iets dat commercieel verwerkt is.
- Neem geen voedingssupplementen
- Gebruik kookpotten uit gietijzer, steen of roestvrij staal