Een houten tuinhuis onderhouden

Een houten tuinhuis wordt het voortdurend onderworpen aan temperatuurwisselingen, neerslag en UV-stralen. Hierdoor kunnen de houtcellen aan het oppervlak afsterven waardoor het hout een grijze kleur krijgt. Eveneens verliest het hout zijn soepelheid door de verdamping van de natuurlijke oliĆ«n. Het is dus van essentieel belang  dat je je tuinhuis regelmatig een grondige onderhoudsbeurt geeft. 

Geschikte materiaal

Je kan je tuinhuis met een gewone verf verven, maar hierdoor zal de natuurlijke uitstraling verloren gaan. Bij het gebruik van een beschermende beits zal het hout wel zijn natuurlijke uitstraling behouden. Daarbij heb je de keuze tussen dekkende en transparante beits. Deze laatste geeft een betere en langere bescherming waardoor er minder onderhoud nodig is, maar heeft als nadeel de houtnerf af te dekken. Een transparante beits zorgt wel voor een volledige zichtbaarheid van de nerven, maar vereist meer onderhoud. 

Wat hebben we nodig?

Allereerst hebben we materiaal nodig voor de voorbereiding: schuurpapier met zowel fijne als grove korrel. 

Daarnaast hebben een impregneerolie, een beschermende beits en een synthetische verdunner (white spirit) nodig. 

Verder hebben we materiaal nodig om de olie en de beits aan te brengen: een doek, platte kwast,  kortharige wollen rol en een handborsteltje. 

Aan de slag!

Als je het nodige materiaal hebt verzameld kan je eraan beginnen. Hierbij werk je best in stappen.

Stap 1: de voorbereiding 

Voor je begint moet je het hout ontvetten met een synthetische verdunner. Nadat het hout gedroogd is ruw je het hout best lichtjes op voor een betere hechting. Nieuw hout vraagt om een grofkorrelig schuurpapier, voor ouder hout is een fijnkorrelig schuurpapier voldoende.  Zorg ervoor dat je steeds in de richting van de houtvezel wrijft waarna je het stof verwijdert met een klein handborsteltje.

Daarna behandel je je tuinhuis best met een impregneerolie. 

Stap 2: het aanbrengen van de beits

Roer alvorens gebruik de beits goed om. Breng dan de beits voldoende dik aan met een platte kwast die je in de richting van de vezels strijkt. Breng na 3 tot 6u een nieuwe laag aan, bij nieuw hout breng je best 3 lagen aan. 

Lees meer over: houten tuinhuis , tuinhuis , tuinhuisje