Diëten volgens je bloedgroep

De Amerikaanse natuurarts Peter d’Adamo lanceerde dit dieet. Mensen met een verschillende bloedgroep reageren anders op bepaalde voedingsmiddelen. Je bloedgroep bepaalt welke voeding bij je past. Dit is een logische denkwijze, aangezien de verschillende bloedgroepen ontstonden door het veranderende dieet van onze voorouders. Dieet en bloedgroep staan dus met elkaar in relatie. 

Door je voeding af te stemmen op je bloedgroep, verbetert je gezondheid en verlies je gewicht. Naargelang de bloedgroep kunnen sommige voedingsstoffen een felle reactie veroorzaken in het bloed en zo de stofwisseling verstoren. Dit kan klachten als hoofdpijn, overgewicht, allergieën en andere met zich meebrengen. Door de juiste voedingsmiddelen te eten wordt de stofwisseling gestimuleerd. Een betere stofwisseling houdt je insulineproductie stabiel, en dit bevordert gewichtsverlies.

Het bloedgroepdieet richt zich in de eerste plaats echter op een gezonde eetgewoonte en niet op gewicht verliezen.  

Je bloedgroep is de chef

Er bestaan 4 verschillende bloedgroepen: A, B, AB of O. Positief of negatief heeft geen invloed op het dieet. D’Adamo maakte per bloedgroep een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen die gezond, te mijden of neutraal zijn. Aan de hand van 16 groepen voedingsmiddelen wordt specifiek aangeduid wie wat wel of niet kan eten. Kortom: mijd producten die een afweerreactie uitlokken en eet veel producten die een goede invloed hebben op je metabolisme. 

Enkele voorbeelden

Wie bloedgroep O heeft, mag zich te goed doen aan eiwitten (vlees en vis) maar laat tarweproducten best aan de kant staan. Mensen met bloedgroep A moeten vlees vermijden maar zijn erg gebaat bij tarweproducten en een vegetarische levensstijl. Mensen met bloedgroep B hebben een gevarieerde voeding nodig. 

Het dieet omvat meer dan eten alleen. Er worden ook oefeningen voorgesteld per bloedgroep en hoe men kan omgaan met stress. 

Voor- en nadelen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit dieet doeltreffend is. Toch menen veel mensen baat te hebben bij het bloedgroepdieet. De voordelen zijn verschillend naargelang de bloedgroep. Algemeen verbetert de gezondheid en zouden de risico’s op talloze medische problemen verminderen. Door de gezondere eetgewoonte en de snellere stofwisseling kun je ook gewicht verliezen. 

Het bloedgroepdieet is een vast dieet zonder veel variatie. Hou je gezond verstand erbij en hou rekening met je eigen gezondheidssituatie. Veranderingen in het dieet kunnen noodzakelijk zijn: meer of minder vlees, meer of minder melk, enz. Het bloedgroepdieet stelt soms een nogal eenzijdig eetpatroon voor. Zorg dus zelf voor genoeg afwisseling in je eetpatroon en de nodige vitamientjes!