Diagnose bijziendheid

Om de diagnose van bijziendheid of myopie vast te stellen, wordt meestal een oogtest gebruikt. De opticien of optometrist zal de ernst van de bijziendheid meten. Nadien wordt de sterkte van de brillenglazen of lenzen gekozen, om een optimale oplossing te bieden. Als de sterkte bepaald is, kijkt de opticien of er goed gekeken kan worden met de bril of lenzen. Het resultaat hiervan is het gezichtsvermogen.

Welke oogtesten bestaan er voor bijziendheid?

Er kunnen verschillende procedures gebruikt om myopie na te gaan. Deze procedures meten hoe de ogen het licht concentreren en bepalen welke sterkte van optische lenzen nodig zal zijn om het verminderd gezichtsvermogen te verbeteren.

Eén van de meest bekende instrumenten om myopie te onderzoeken, is een retinoscoop. Het wordt vaak gebruikt om te bepalen welke lenzen het beste resultaat geven. Om de ogen te testen moet je letters aflezen op een grafiek. Deze grafiek bevindt zich op een verdere afstand. Zo wordt de gezichtsscherpte gemeten, die geschreven wordt als een breuk. Het bovenste nummer van de breuk verwijst naar de standaardafstand waarop de test wordt uitgevoerd. Het onderste nummer is de kleinste te lezen lettergrootte. De test kan gedaan worden zonder het gebruik van oogdruppels, om te kijken hoe de ogen onder normale omstandigheden reageren.

De informatie van één of meerdere testen wordt door de optometrist gebruikt om te bepalen of je al dan niet bijziend bent. Indien geconstateerd wordt dat je bijziend bent, kan de optometrist enkele opties voor de behandeling uitleggen.

Moet ik mijn ogen laten testen?

Normaal gesproken moet je jouw ogen laten testen om de twee jaar. Maar dit kan erg verschillen naargelang je persoonlijke situatie. Vraag aan je optometrist wanneer je best opnieuw langskomt.

Lees meer over: bijziend , bijziendheid , lenzen , myopie , ogen , oog , oogtest , opticien