Behandeling van bijziendheid

Mensen die voorwerpen dichtbij scherp kunnen waarnemen, maar voorwerpen veraf slechts wazig zien, zijn bijziend. Er zijn een aantal mogelijkheden om bijziendheid of myopie te behandelen. Op die manier tracht men het gezichtsvermogen te corrigeren.

Welke opties bestaan er?

Brillen en contactlenzen

Meestal wordt bijziendheid gecorrigeerd door een bril of contactlenzen. Deze hulpmiddelen heffen de toegenomen kromming van het hoornvlies of de toegenomen lengte van de oogbol op. Verre voorwerpen lijken dan niet langer wazig. Brillen zijn een primaire keuze bij myopie. Het is niet langer enkel een hulpmiddel om het gezichtsvermogen te corrigeren, maar het is ook een modetrend geworden. Brillen zijn nu verkrijgbaar in een breed scala van maten, vormen, materialen en kleuren. Sommige mensen opteren voor lenzen, omdat ze niet graag een bril (meer) dragen. Lenzen moeten wel regelmatig gereinigd worden, voor de gezondheid van het oog. Ze worden immers rechtstreeks op het oog gedragen.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling kan mensen met bijziendheid helpen door de vorm van het hoornvlies te wijzigen. Door de vorm te veranderen, krijgen de ogen de kans om correct te focussen. Deze behandeling wordt algemeen genomen gebruikt bij lage niveaus van bijziendheid. Uit huidig onderzoek blijkt dat een laserbehandeling voor de correctie van bijziendheid veilig en effectief is. Alleen moet er wel op worden toegezien dat de patiƫnten op een passende wijze worden geselecteerd voor de behandeling. Maar zoals bij elke complicatie moet je ervan bewust zijn dat er complicaties kunnen optreden.

Kunstmatige lens

Mensen die sterk bijziend zijn, kunnen ervoor kiezen om hun natuurlijke lens te laten vervangen door een kunstmatige. De kunstmatige lens zorgt ervoor dat je bijziendheid gecorrigeerd wordt.

Welke optie moet ik nemen?

Samen met de optometrist kan je de verschillende opties doorlopen. Daarna kan je in overleg de optie kiezen die het best tegemoet komt aan je visuele noden. Ook met je levensstijl en persoonlijke voorkeuren kan rekening gehouden worden. De ene zal sneller voor een bril kiezen, de andere zal de voorkeur geven aan contactlenzen.