De architect maakte een fout. Wat nu?
Wat kan je doen als je vast stelt dat de architect (of aannemer) een fout heeft gemaakt? En kan dit ook zonder juridische stappen te ondernemen? Fouten kunnen zijn dat het contract wordt verbroken of dat er verborgen verbreken zijn. In de eerste plaats is een overleg met de architect of bouwheer aangewezen. Vervolgens is er de mogelijkheid om naar de verzoeningscommissie Bouw te stappen of ten slotte arbitrage.
Fouten: verborgen verbreken of contractbreuk
Verborgen verbreken horen tijdens het bouwproces of ten laatste voor de voorlopige oplevering te worden aangegeven – hoewel er ook na de oplevering nog problemen kunnen voorkomen. Zowel de architect als de aannemer blijft tien jaar verantwoordelijk voor zijn werk. De architect is aansprakelijk voor de plannen en de controle van de werkzaamheden. De aannemer is aansprakelijk voor de uitvoering van de plannen en voor de materialen.
Als je de werkzaamheden stop zet na dat je het contract hebt ondertekend zal je hiervoor een vergoeding voor contractbreuk moeten betalen. Daarenboven zal je een andere architect moeten aanstellen. Indien je tijdens de werken twijfelt over de manier waarop je architect te werk gaat kan je de Orde der Architecten raadplegen.
Wederzijds overleg
Probeer het probleem in de eerste instantie op te lossen door te praten met de architect. Het is ook belangrijk dat je weet dat zowel aannemers als architecten zijn verzekerd tegen schadegevallen bij klanten. Een constructief overleg is aangeraden omdat een juridisch proces vaak veel kosten, tijdverlies en frustraties met zich meebrengt.
De Verzoeningscommissie Bouw en Arbitrage
De commissie probeert in de eerste instantie met beide partijen tot een oplossing te komen door middel van een gecoördineerd overleg. In de meeste gevallen is het dispuut binnen de zes maanden afgehandeld en het prijskaartje bedraagt doorgaans minder dan 1000 euro.
Het nadeel van de verzoeningscommissie is dat ze niet op volle capaciteit werkt. Dat wil zeggen dat de behandeling van bepaalde dossiers een hele tijd op zich kan laten wachten.
Net zoals de verzoeningscommissie bouw is het ook enkel mogelijk om arbitrage te raadplegen indien alle partijen het hier eens mee zijn. Een voordeel van arbitrage is dat het gebeurt op korte termijn – de meeste geschillen worden binnen de zes maanden behandeld. Bovendien zijn de kosten lager dan bij een gewone juridische procedure. Arbitrage is namelijk een schriftelijke procedure, vandaar dat je geen advocaat onder de arm moet nemen. De kosten worden op voorhand bepaald en zijn rechtstreeks voor de verliezende partij.