Complicaties difterie
Difterie kan het hart, het zenuwstelsel, de nieren en andere organen ernstige schade toebrengen.
Slik- en ademhalingsproblemen
De bacterie produceert toxinen, giftige stoffen die de weefsels op de plek van de infectie (neus, keel, enz.) beschadigen. Bij die infectie vormt de bacterie een lichtgrijs pseudomembraan dat bestaat uit dode cellen, bacteriën en andere stoffen aan de binnenkant van je neus en keel. Dit pseudomembraan kan de ademhaling en het slikken ernstig bemoeilijken.
Hartschade
De toxinen van de bacterie kunnen zich via de bloedstroom verspreiden en onder meer de hartspier besmetten, wat leidt tot een ontsteking. Die ontsteking van de hartspier heet myocarditis. De symptomen ervan bestaan uit koorts, lichte pijn in de borst, gewrichtspijn en een abnormaal snelle hartslag. De schade aan het hart kan licht, maar ook erg zwaar en zelfs dodelijk zijn.
Schade aan de zenuwen
De toxinen van de bacterie kunnen ook de zenuwen ernstige schade toebrengen. Dit kan bijvoorbeeld aan de zenuwen van de keel zijn, waardoor het slikken ernstig bemoeilijkt wordt, maar ook aan de zenuwen van de ogen, de ledematen of het middenrif.
Andere organen
De toxinen van de bacterie kunnen ook andere organen beschadigen en zo bijvoorbeeld leiden tot complicaties als nierfalen. Een andere complicatie kan longontsteking zijn. Dit kan voortkomen uit de infectie zelf of secundair zijn aan de slik- en ademhalingsproblemen.
Dood
De ziekte kan een dodelijk afloop hebben. Dat is ongeveer bij 5 à 10% van de mensen het geval.