Complicaties blindedarmontsteking

Hoewel het zeldzaam is, kan een blindedarmontsteking leiden tot complicaties. Die kunnen ontstaan wanneer een appendicitis te lang onbehandeld blijft.

Buikvliesontsteking

De meest ernstige complicatie is een buikvliesontsteking ten gevolge van het scheuren van de blindedarm. Dat kan gebeuren wanneer de patiënt te lang wacht met naar de dokter gaan of de operatie te lang wordt uitgesteld. De darminhoud kan dan, samen met heel veel bacteriën, in de buikholte terechtkomen. Dit kan een buikvliesontsteking  (peritonitis) tot gevolg hebben, een ernstige aandoening.

Als je blindedarm scheurt, kan je je plots beter voelen. Maar niet lang daarna wordt je hele onderbuik gevuld met gas en vloeistoffen en voelt hij opeens hard en strakgespannen aan. Je hele buik doet ook pijn, maar niet zoals de lokale, sterke pijn die een blindedarmontsteking kan veroorzaken.  Daarbij kan je geen winden meer laten en je niet langer ontlasten. Andere symptomen kunnen bestaan uit koorts, dorst en minder urineren.

In het geval van een buikvliesontsteking is een operatie meteen noodzakelijk. Als je symptomen vertoont van een buikvliesontsteking, ga dan meteen naar de spoeddienst.

Abces

Soms kan de infectie leiden tot een abces (ophoping van etter). Dat kan heel klein zijn, maar ook erg groot. Hoe groot het ook is, een abces heeft meteen behandeling nodig voordat het perforeert en buikvliesontsteking veroorzaakt.