Symptomen blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking manifesteert zich vooral door pijn die begint in de navelstreek maar langzaam wegzakt naar de rechteronderbuik. Die pijn wordt steeds erger, vooral bij het bewegen, diep ademhalen, niezen of hoesten. De pijn voelt aan alsof je geconstipeerd bent of alsof je een wind moet laten.

Veel mensen met een blindedarmontsteking vinden het moeilijk de pijn te beschrijven, vaak omdat het een pijn is die ze nog niet vaak gevoeld hebben. Oudere mensen, kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen hebben vaak geen pijn in rechterkant van hun buik. Andere mensen voelen pijn in hun zij doordat hun blindedarm zich in een andere positie bevindt.

Diarree of constipatie kunnen ook symptomen zijn. Daarbij kunnen ook misselijkheid en braken optreden.  De pijn kan eventueel gepaard gaan met koorts, maar dat is niet altijd het geval. Als er sprake is van koorts, treedt die pas op na de andere symptomen.

Niet iedereen met blindedarmontsteking heeft al deze symptomen.  In zeldzame gevallen kan de appendicitis zich verder ontwikkelen tot buikvliesontsteking.

Er zijn veel aandoeningen waarvan de symptomen overeenkomen met appendicitis.  Maar omdat appendicitis in een korte periode vrij ernstig kan worden, kan je best je dokter bellen als je vermoedt dat je een blindedarmontsteking hebt.