Behandeling van slapeloosheid

Je slaappatroon aanpassen en mentale problemen aanpakken, kan al een oplossing of verbetering zijn voor slapeloosheid (insomnie). Een goede slaaphygiëne – zoals een constant slaapritme – bevordert de nachtrust en alertheid overdag. Indien deze aanpassingen niet helpen kan de dokter je gedragstherapie aanraden of medicatie voorschrijven.

Gedrags- of slaaptherapie

Door middel van gedrags- of slaaptherapie leer je een gezond slaappatroon aan om slapeloosheid te genezen. Je leert hoe je de slaapomgeving aanpast zodat je beter slaapt. Onderzoek wees uit dat gedragstherapie even of zelfs meer efficiënt is dan medicatie. Therapie is dan ook de eerste stap bij het genezen van slapeloosheid.

Soorten gedragsmatige slaaptherapie:

  • Goede slaapgewoontes aanleren: De behandeling van slapeloosheid begint altijd bij het aanleren van wat men noemt “een goede slaaphygiëne”. Bijvoorbeeld: op regelmatige tijdstippen opstaan en ontwaken, de kamer regelmatig verluchten, niet eten voor het slapen gaan,… enzovoorts.
  • Relaxatietechnieken: Progressieve ontspanningstechnieken voor de spieren, bio-feedback en ademhalingstechnieken worden aangewend om nerveuze gevoelens en spanningen weg te nemen. Je leert je ademhaling en hartslag controleren om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
  • Cognitieve therapie: Positieve gedachten helpen je sneller in slaap vallen. Deze therapie is effectief bij mensen die niet kunnen slapen omdat ze veel piekeren. Cognitieve therapie wordt toegepast in individuele of groepsessies.
  • Stimuluscontrole: De tijd dat je wakker bent en in bed ligt wordt geminimaliseerd. Zo leer je het bed associëren met slapen. Met stimuluscontrole val je sneller in slaap en slaap je beter.
  • Slaapverbod: Je wordt een hele nacht wakker gehouden waardoor je de volgende nacht beter slaapt. Telkens wordt de slaaptijd verlengd zodat slapeloosheid afneemt.
  • Lichttherapie: Indien je te vroeg in slaap valt en ook weer te vroeg wakker wordt, kan lichttherapie toegepast worden om je biologisch ritme aan te passen. Je kan een tijdje naar buiten (in het licht) gaan of een medische lichtdoos gebruiken indien het buiten donker is.

Medicatie

Slaappillen werken goed tegen slapeloosheid. Maar, in sommige gevallen, kan men allergische reacties krijgen van slaapmedicatie: zwellingen in het gezicht of ongewoon gedragssymptomen tijdens de slaaptoestand. De bijwerkingen van slaappillen zijn vooral zichtbaar bij oudere mensen, zoals depressie, slaapwandelen en lichtgevoeligheid. Daarenboven bevatten slaappillen de stof antihistamine die ervoor zorgt dat je overdag moe en geagiteerd bent.

Hoewel sommige geneesmiddelen permanent toegediend kunnen worden, neem je slaappillen best niet langer dan enkele weken, dit ook omwille van het verslavende effect ervan.