Behandeling van hoogteziekte

Hoogteziekte herkennen en behandelen is belangrijk. Als deze aandoening zich uit in zeer ernstige symptomen kan het dodelijk zijn. Behandel daarom zelfs de lichtste symptomen van hoogteziekte.

Indien je symptomen hebt van een lichte hoogteziekte mag je rustig verder klimmen, als is het aangewezen om even te rusten tot het lichaam is geacclimatiseerd. Blijf vooral alert en houd je reisgenoten op de hoogte.

Dalen

Wordt de hoogteziekte echter ernstiger, dan moet er worden ingegrepen. Klim zeker niet verder naar boven! Blijf liever op dezelfde hoogte en daal eventueel terug naar onder. Zeker als de symptomen niet verlichten. Door 24 uur op een hoogte te vertoeven die 300 meter lager ligt zouden de symptomen aanzienlijk moeten verbeteren. Na twee à drie dagen zullen de symptomen volledig verdwenen zijn en kan je je tocht gewoon verder zetten. Zijn de symptomen zeer ernstig, daal dan onmiddellijk 600 meter. Indien je niet onmiddellijk naar onder zou gaan, kan hoogteziekte dodelijk zijn. Daal verder naar onder als de symptomen niet duidelijk verbeteren. Blijf dalen tot de symptomen verbeterd zijn. Naast de daling inzetten zijn er nog andere behandelingsmiddelen mogelijk:

Pijnstillers

Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen gebruikt worden om de hoofdpijn tegen te gaan.

Zuurstof

100% pure zuurstof kan worden toegediend om de ademhalingsproblemen te behandelen.

Medicijnen

Acetazolamide

Acetazolamide vermindert de symptomen van hoogteziekte door de chemische balans te herstellen, die verstoord werd door de hoogteziekte. Ook versnelt het de ademhaling, wat op zijn beurt de symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid minimaliseert. Ondanks de positieve werking heeft het medicijn enkele bijwerkingen zoals paresthesie (gevoelloosheid of een prikkelend gevoel in het gezicht, vingers of tenen), overmatig veel plassen (uitdrogingsgevaar!) en in zeldzame gevallen wazig zicht. 

Dexamethason

Dexamethason wordt gebruikt om hoogteziekte met zeer ernstige symptomen te behandelen, zoals hersenoedeem. Het medicijn bevat een sterke steroïde die de zwelling van de hersenen doet afnemen. Het medicijn heeft een zeer snelle werking en is vooral handig om tijd te winnen, zodat men veilig kan afdalen. Net zoals acetazolamide heeft ook dexamethason bijwerkingen die kunnen zorgen voor maagklachten en gevoelens van euforie of net van depressie.

Nifedipine

Nifedipine wordt gebruikt om longoedeem ten gevolge van hoogteziekte te behandelen. Het medicijn vermindert de te hoge bloeddruk en de druk op de borst, verwijdt de vernauwing in de longslagader en vergemakkelijkt de ademhaling. Het medicijn heeft een zeer snelle werking, waardoor de bloeddruk plots heel fel zakt. Het is dan ook aangeraden om in dezelfde positie te blijven zitten of liggen na inname van het medicijn.