Welke types airconditioners zijn er op de markt?

Airconditioners zijn toestellen die de lucht in de ruimte gebruiken om de temperatuur stabiel te houden. Het aanbod aan airconditioners is bijzonder uitgebreid. Bij de aankoop van een toestel kan je kiezen uit een grote verscheidenheid aan types die verschillen op het gebied van uitzicht en installatie. Grofweg kan men de verschillende types voor gebruik in woonhuizen indelen binnen twee overkoepelende categorieën: de monoblocsystemen en de splitsystemen.

Monoblocsystemen

Monoblocsystemen zijn toestellen die uit één stuk bestaan.

Mobiele monobloc-airconditioners

Een mobiele monobloc-airconditioner is gemakkelijk verplaatsbaar en is vaak uitgerust met wieltjes. Dit is een goedkope optie omdat de toestellen niet door een vakman geplaatst worden.

Wel zijn er twee nadelen verbonden aan dit systeem:

  • Het koelvermogen is vrij zwak en doorgaans slechts voor één kamer geschikt.
  • De toestellen maken relatief veel geluid.

Raamkoeler

Een raamkoeler plaatst men gewoonlijk boven een deur of in een muur of raam. Een vakman verzorgt de installatie, maar toch is dit systeem niet duur.  Als je kiest voor een raamkoeler, houd er dan rekening mee dat de geluidsproductie storend kan zijn en dat de toestellen niet decoratief zijn.

Splitsystemen

Splitsystemen zijn meerdelige toestellen waarbij men het compressor- en condensorgedeelte buiten de woning plaatst.

Vaste splitsystemen

Bij een vast splitsysteem is het toestel bestemd voor binnenshuis via leidingen verbonden met de compressor- en condensorgroep aan de buitenzijde van het huis. Een vakman plaatst het compacte binnentoestel discreet in het plafond, in de muur of in de vloer. Vaste splitsystemen zijn relatief prijzig, maar bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien zijn deze toestellen onopvallend qua uitzicht en geluidsproductie.

Mobiele splitsystemen

In een mobiel splitsysteem bevat het binnentoestel zowel de compressor als de koelbatterij. De condensor krijgt een plek buiten de woning. Dit systeem scoort beter dan mobiele monobloctoestellen op het gebied van  rendement en geluidsdemping.

Multisplitsystemen

Men spreekt van een multisplitsysteem wanneer het buitentoestel verbonden is met meerdere binnentoestellen.