Airconditioning

De airconditioning is een systeem dat lucht opwarmt en koelt. Het kan ook gebruikt worden om de lucht vochtiger te maken of te filteren.

De airconditioner werkt als volgt:

  • Eerst wordt lucht uit de ruimte opgenomen
  • Deze wordt door een koelbatterij gestuurd
  • Daarna wordt de lucht weer in de ruimte gestuurd

Wat zijn de verschillende types van airconditioning?

Het eerste type is de monoblok. Dit is een airconditioning bestaande uit slechts één stuk. Het mobiele model is redelijk goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Het is wel beperkt en maakt vrij veel lawaai. 

Het splitsysteem is veel minder luid. De verplaatsbare split-airconditioner is uiterst renderend en stil, doordat de condensor buiten geplaatst wordt. Het vaste splitsysteem oogt mooier dan het verplaatsbare systeem, omdat het minder opvalt. Bovendien is het vaste splitsysteem te verkrijgen in verschillende modellen. Tot slot is er ook nog het multisplitsysteem. Daar kan je verschillende apparaten aansluiten op een airconditioning.

Wat zijn de toepassingen van een airconditioning?

Een airconditioning bestaat uit de volgende principes:

  • De luchtcondensatie. 
  • De watercondensatie
  • De omkeerbare airconditioner: dit is een airconditioner die niet enkel lucht afkoelt maar ook opwarmt in de koudere maanden.

Hoeveel verbruikt een airconditioner?

Afhankelijk van type airconditioning, waarvoor de airconditioning gebruikt wordt en hoe groot het vermogen van de airconditioning is, zal je al dan niet meer verbruik hebben aan het toestel. Bij aankoop wordt een energielabel gegeven, dat aangeeft hoeveel een normaal verbruik is. 

Zorg ervoor dat de luchtfilters van de airconditioner regelmatig gereinigd worden. Als je dit niet doet geraakt de airconditioner verstopt, en zal onnodig verbruikt worden. Het vervangen van de filters is vaak heel erg gemakkelijk en neemt niet veel tijd in beslag.